Youth for Christ start in Rotterdam

Utrecht, 8 januari 2021 – Youth for Christ heeft er een nieuwe locatie bij: Rotterdam. Deze week startte ons gloednieuwe programma in de wijk Rotterdam-West. Een team van vier jongerenwerkers gaat er vol enthousiasme aan de slag om kwetsbare jongeren op te zoeken, bij te staan en te vertellen over Jezus.

Het nieuwe jaar betekent heel letterlijk een nieuw begin voor Youth for Christ in Rotterdam. Deze week startte een team van vier jongerenwerkers een programma in de achterstandswijk Rotterdam-West. Met veel straatwerk, twee keer per week een inloop en leuke activiteiten wil Youth for Christ kwetsbare jongeren een plek bieden waar ze gezien en gehoord worden. Het team wil in Rotterdam 150 kwetsbare jongeren structureel bereiken.

“Ik ben heel blij dat ons verlangen om iets te doen voor Rotterdamse jongeren, nu werkelijkheid wordt”, vertelt jongerenwerker Frank. “Veel Rotterdamse jongeren zijn onzichtbaar. Ze hebben misschien duizend volgers op social media maar in werkelijkheid zitten veel van hen in een isolement. De coronacrisis heeft er het afgelopen jaar voor gezorgd dat de eenzaamheid en uitzichtloosheid alleen nog maar zijn verergerd. Ontzettend zorgelijk, want eenzaamheid brengt je op duistere plekken. Criminaliteit en verdovende middelen liggen op de loer. Geloof me, de Rotterdamse straatcultuur is geen pretje.”

Rotterdamse jongerenwerker Frank weet uit eigen ervaring: “Eenzaamheid brengt je op duistere plekken”

Ontdekkingstocht

Frank, zelf Rotterdammer in hart en nieren, weet waar hij het over heeft. “Voordat ik op mijn 21e Jezus leerde kennen, liep ik het pad dat deze jongeren nu lopen. Ik leefde een uitzichtloos leven van drugs en criminaliteit. Maar de boodschap van God’s liefde voor mij heeft mijn leven volledig omgedraaid. Het gaf me zoveel houvast! Dat gun ik andere jongeren ook. Ik wil hen vertellen over God die hen ziet en dichtbij hen wil komen.”

Inmiddels is Frank 29 en heeft hij net zijn hbo-studie theologie afgerond. Met die bagage op zak is hij degene die het straatwerk in Rotterdam invulling geeft. “Het wordt een ontdekkingstocht waar ik ongelofelijk veel zin in heb. Concreet betekent het dat ik de straat opga om jongeren op te zoeken. Op een paar ontmoetingsplekken zal ik elke week op een vast moment aanwezig zijn, zodat jongeren me op een gegeven moment weten te vinden.”

De grote stad

Na maanden van voorbereiding ging het team in Rotterdam maandag 4 januari officieel van start. Dat gebeurde tijdens een online kick-off met directeur Bram Rebergen en adjunct-directeur Cees van ‘t Veer. Bram: “Wat een mooi team staat er klaar voor de Rotterdamse jongeren! Ik vind het geweldig dat we als Youth for Christ nu weer aanwezig zijn in deze stad. Juist in grote steden als Rotterdam kunnen jongeren zich vreselijk ongezien voelen en zijn de verleidingen van de straat enorm. En daar waar jongeren zo kwetsbaar zijn, wil Youth for Christ een verschil maken.”

Doneer voor Rotterdam