Oude muziek van Youth for Christ in een nieuw jasje

Sjoerd Bin (36) groeide op in een muzikaal gezin met vier jongens, waar het zingen van Youth for Christ-liederen vaste prik was. De Zeeuwse artiest ging bij zijn ouders op zolder op zoek naar de zangbundels, stofte ze af en maakte een prachtig album met eigentijdse versies van de ‘oude gospels’. “De liederen maakten vroeger veel indruk op me, denk ik. Ze zijn me in elk geval mijn hele leven bijgebleven en ik zing ze nu samen met mijn kinderen.”

Hoewel de zangbundels moesten worden afgestoft, is de inhoud absoluut nog niet stoffig, vindt Sjoerd. “De liederen uit deze bundels hebben allemaal een eenvoudige melodie met veel herhaling, je zingt ze zo mee. En het zijn allemaal liederen die nader tot het echte leven komen. Veel zijn ontstaan in het Amerikaanse slavernijverleden. Er is iets heel sterks aan die liederen, ze bestaan niet voor niks al honderden jaren.”

Eigen draai
Als klein jochie zong Sjoerd mee terwijl zijn vader op gitaar de liederen uit het boek speelde. Zelf speelde hij klassiek gitaar en later ook piano. Toen hij in aanraking kwam met country en gospelsongs, onder andere van Johnny Cash, heeft hij zijn eigen draai aan de liederen gegeven. Vooral de invloed van Cash is goed te horen. “Ik heb er mijn eigen ding van gemaakt. Zoiets groeit gewoon, en langzaamaan ontstond het idee om een hele cd op te nemen. Ik vond het wel belangrijk dat je het nog mee kunt zingen, dus ik ben qua melodie dichtbij de liederen gebleven. Vaak is die melodie al zo oud, dat niemand meer weet wat het origineel is. Maar iedereen kent het nog en kan meezingen. Dat is leuk.”

“Deze liederen zijn me mijn hele leven bijgebleven en ik zing ze nu samen met mijn kinderen”
Hoop en troost

Door middel van muziek maakt Sjoerd graag verbinding met mensen, die niet in zijn eigen ‘veilige wereldje’ zitten. Oude songteksten over God, over ‘de overkant van de Jordaan’ of over een betere wereld spreken mensen aan en zijn vaak ook heel bekend, zegt hij. “Het mooie is dat ik tijdens een optreden voor breed publiek mensen mee zie zingen met een gebed, en daar later met hen over in gesprek ga. Volgens mij zijn die liederen heel symbolisch en geven ze altijd iets van hoop of troost. Ik hoef niet te weten wat dat met iemand doet, maar het feit dat je samen zingt geeft volgens mij een hele mooie connectie.”

Hippies
Sjoerd ziet dus vooral dat Youth for Christ op muzikaal gebied impact heeft gehad op hem, van jongs af aan. Die impact hoopt hij dan ook op die manier door te geven aan volgende generatie. “In de alternatieve jaren ’60 waren mijn ouders hippies. Muziek speelde in die tijd een heel grote rol, veel groter dan nu. Wij waren lid van een christelijk gereformeerde kerk en waarom de zangbundels van Youth for Christ in onze kerk lagen weet ik niet, maar er werd volop uit gezongen. De generatie van mijn ouders werd er enorm door aangesproken en zij zongen de Youth for Christ-liederen met vriendengroepen en tijdens vakanties. In de kerk zongen wij er zelf ook uit tijdens de bijeenkomsten met de jeugdvereniging.”

Foto door Tanja Hoogerheijde

Veilig alternatief
Nog steeds zijn de liederen voor Sjoerd een manier om God te prijzen en te zingen over zijn geloof. “Door oude gospels te zingen en muziek te maken, maak ik verbinding met God en met mensen.” Hij geniet ervan dat hij ook een nieuwe generatie aanspreekt met de songs. Zijn kinderen (2 en 5 jaar) zingen uit volle borst mee en als het even kan schuiven er neefjes en nichtjes aan. Youth for Christ is dus nog steeds relevant. “Vroeger, in de tijd dat mijn ouders als jongeren weleens een koffiebar bezochten, waren ze op zoek naar een alternatieve vorm van samenkomen in een veilige omgeving. Ze luisterden naar seculiere muziek zoals Pink Floyd en Genesis, en door mee te bewegen met de hippiebeweging bood Youth for Christ ook voor die seculiere muziek een alternatief. En hoewel de muziekscene tegenwoordig veel kleiner is, biedt Youth for Christ nog steeds een veilig alternatief, met jongerencentra. Dat ik in mijn eigen muziekstijl oude liederen door kan geven aan een nieuwe generatie, vind ik echt heel leuk!”

Benieuwd naar de muziek van Sjoerd Bin? Je kunt zijn album The Songs I Sing beluisteren via de bekende streamingsdiensten, onder Sjoerds artiestennaam Sieuwerd Bin. Ook een aantal bijbehorende video’s zijn online te vinden.