Online trends: Handel in sigaretten, online gokken en extremisme

Jongerenwerker Matheus uit Eindhoven staat in nauw contact met jongeren en weet wat er bij hen speelt. Samen met een groep jonge online trendwatchers informeert hij professionals over de online leefwereld van jongeren. Wij delen die expertise graag met jou. Lees mee met de laatste trends en ontwikkelingen!

Handel in sigaretten

Het beleid van het rijk om roken te ontmoedigen verhoogt onbedoeld de straatwaarde van sigaretten en andere rookwaar. Na een accijnsverhoging in april en het verbod op verkoop in supermarkten en horeca zijn jongeren meer gaan handelen in sloffen sigaretten.

“Ik ga straks op vakantie naar Turkije en ik kom met een paar sloffen terug. Van de winst betaal ik een jaar lang mijn zorgverzekering!” – jongere (17)

Good to know
Vanaf 1 juli 2024 is het verboden om sigaretten en andere tabaksproducten te verkopen in supermarkten en horecagelegenheden. Het verbod geldt ook voor aanverwante producten, zoals vapes.

Online gokken

Door het EK voetbal zijn jongeren meer en vaker (online) gaan gokken op platforms als Unibet en Betcity. De opwinding van het toernooi en de vele mogelijkheden om in te zetten hebben tot een aanzienlijke toename van (online) gokactiviteiten onder jongeren geleid. Dit brengt risico’s met zich mee, waaronder de kans op het ontwikkelen van een gokverslaving.

“Gokkers denken op basis van voetbalstatistieken veel te weten, maar dat levert ze geen voorsprong op bij het gokken, blijkt uit onderzoek.” – Nathalie Smit (directrice landelijk loket Kansspel)

Online extremisme

Online haat is niet langer een uitzondering; het is een mainstream kwestie geworden. Het kan verspreid worden door mensen die niet denken dat zij er extremistische standpunten op na houden, terwijl dat juist wel zo is. Haatdragende houdingen kunnen worden veroorzaakt door verkeerde of desinformatie, stereotypering van hele gemeenschappen of de verspreiding van complottheorieën. Het algoritme van online activiteiten bevestigt steeds de eigen mening en polariseert gemeenschappen, wat kan leiden tot opruiing, demonstraties en maatschappelijke onrust.

“Benader extreme uitingen van jongeren vanuit een sociaal perspectief, niet alleen vanuit criminalisering” – Matheus Sales de Moura (jongerenwerker bij Youth for Christ)

Tip
Om online radicalisering te voorkomen is het belangrijk om jongeren te leren hoe ze een weerwoord kunnen formuleren. Ook is het goed om ze te leren kritisch om te gaan met nieuws en online beeldmateriaal. Op de website Mediawijsheid staat een aantal tools die je helpen hiermee (samen met jongeren) aan de slag te gaan.

Over Youth for Christ

Youth for Christ biedt op dertig locaties in Nederland missionair jongerenwerk. Dit doen wij op straat, op school, online en in de kerk. Gedreven door Gods liefde zoeken jongerenwerkers van Youth for Christ jongeren op waar zij zijn, bieden hen hoop en begeleiden hen op weg naar een volwaardige plek in de samenleving. Youth for Christ vindt het belangrijk om deze waardevolle informatie te verspreiden, zodat opvoeders op de hoogte zijn van online ontwikkelingen en trends onder jongeren, en hier op kunnen inspelen.

Over Matheus Sales de Moura

Matheus is jongerenwerker en teamleider bij Youth for Christ Ede en Eindhoven. Hij staat in nauw contact met jongeren en weet wat er bij hen speelt. Samen met een groep jonge online trendwatchers, die voortdurend aanhaken bij de doelgroep, heeft hij een goede kijk op de laatste trends, onwikkelingen en algoritmes van de online leefwereld van jongeren.

Binnen een context van zorg en veiligheid informeert hij professionals en ambtenaren in de regio Eindhoven die zich met jeugdthema’s bezighouden, om de online leefwereld van jongeren grijpbaar en begrijpbaar te maken. Bovendien krijgen de online trendwatchers binnen het project Preventie Met Gezag een mooie rol: zij mogen andere jongeren inspireren, toerusten en weerbaar maken in de online wereld.