Geroepen om meer jongeren te bereiken in de Krimpenerwaard

Jongerenwerker Priscilla: "Ik wil meer voor jongeren betekenen dan alleen binnen de kerkmuren".

Bij Youth for Christ zoeken wij jongeren op waar zij zijn. Niet alleen in de stad, maar ook in de polder. Weliswaar speelt daar een andere problematiek dan in de grote steden, maar ook daar hebben jongeren ons hard nodig. “Jongeren willen elkaar kunnen ontmoeten, zij hebben elkaar nodig,” aldus Priscilla van Os.

Onlangs startte Youth for Christ Krimpenerwaard, 11 dorpen in een groot uitgestrekt landelijk gebied in Zuid-Holland. Priscilla van Os staat aan de wieg van dit nieuwe initiatief voor jongeren.

Hoe ben je op het idee gekomen om een Youth for Christ-ontmoetingsplek voor jongeren in de Krimpenerwaard te starten? “Vanuit de kerk ben ik jaren betrokken geweest bij de jeugd. Ik heb Youth Alpha en verschillende Solid clubs gedraaid. Daarnaast ben ik ook jeugdouderling geweest. In die hoedanigheid had ik vooral in het weekend contact met jongeren, verder in de week raakte ik die gasten steeds weer kwijt. Ik wilde eigenlijk meer voor hen betekenen dan tweewekelijks of maandelijks contact te hebben”. Dit gevoel liet haar niet los.

“Tijdens Opwekking stond er een voor mij onbekende vrouw naast mij. Zij kreeg tijdens het bidden een beeld voor mij. Ik stond met mijn voeten in het zand, muurvast. Jezus was erbij en zei: ‘stop ermee, kom in actie, je moet gaan’. Dat raakte mij natuurlijk heel erg. Driekwart jaar later las ik een bijbelstudie over Elia, waarin staat: volg je hart, kom in actie, blijf niet staan en ga door. Dit raakte mij weer in mijn hoofd en hart en ben ervan overtuigd dat het door God ingegeven is. Kortom, ik ben samen met mijn man Diederik stappen gaan ondernemen om meer voor jongeren te betekenen dan alleen binnen de kerkmuren”.

Priscilla vertelt: “Jongeren in de Krimpenerwaard gaan overdag naar school. Vaak moeten zij daarvoor een eind fietsen. Na school gaan zij naar huis en kunnen elkaar daarna moeilijk ontmoeten omdat hun vrienden te ver uit de buurt wonen om nog even naartoe te fietsen. Jongeren chillen dan ook met elkaar via social media of ze gaan gamen, terwijl ze elkaar écht willen ontmoeten, ze hebben elkaar nodig. Fysiek contact is minimaal. Door de kleine dorpjes is de keuze niet reuze wanneer het om sporten gaat. Ze kunnen wel kiezen voor voetbal of volleybal, maar als je deze sporten niet leuk vindt val je buiten de boot. Een plek, waar zij elkaar dan ook echt kunnen ontmoeten is het belangrijkste!”

Jongeren die thuis blijven hangen gaan gamen of hangen op straat waar niet de meest fijne dingen gebeuren. Drugsproblematiek en vernieling & vandalisme komen ook in de Krimpenerwaard voort, zij het minder heftig dan in de grote steden. Veel jongeren voelen zich eenzaam en missen sociale interactie. Na hun 15e spelen ze niet meer buiten, maar wat moeten zij dan wel? Jongeren hebben behoefte aan een plek om elkaar te ontmoeten. Een plek waar zij niet hoeven te voldoen aan de normen van sociale media, maar een veilige plek waar zij écht zichzelf kunnen zijn. Priscilla en Diederik bieden sinds kort die plek. “Sommigen willen geëntertaind worden, anderen willen juist graag praten over diepe levensvragen en weer anderen willen vooral elkaar zien en elkaar ontmoeten. Eén keer per maand een clubavond is niet voldoende, je moet echt een relatie met de jongeren op kunnen bouwen. Op deze manier zien ze meer van jouw leven en hoe je gelooft. Mijn grootste drijfveer is mijn geloof in God. Ik gun echt alle jongeren, dat zij over Jezus horen en Zijn liefde gaan ervaren. Dat gun ik ze echt allemaal!

Samenwerking met kerken
Priscilla en Diederik werken hierbij ook samen met de vele kerken in de dorpen. “Op deze manier lopen kerken samen op in de geloofsgroei van die jongeren en dat is heel mooi. De onderlinge samenwerking in deze kerken wordt op deze manier ook versterkt. Het missionaire werk verbindt hen”. Wilt u het werk van Priscilla en Diederik ondersteunen?

Doneer nu