“Jezus is mijn voorbeeld: elke jongere verdient een tweede kans”

Matheus is een rolmodel voor jongeren in Eindhoven

Jezus is mijn voorbeeld: elke jongere verdient een tweede kans. Jongerenwerker en teamleider Matheus Sales de Moura (33) in Eindhoven vindt dat jongeren altijd een nieuwe kans verdienen. “Daarin is Jezus mijn voorbeeld.”

“Jongeren een plek bieden waar ze zichzelf mogen zijn, hun verhaal kwijt kunnen, zich fijn voelen: dat vind ik belangrijk. Ik en mijn team ontmoeten jongeren op straat, op hun hangplek of trapveldje. En natuurlijk in ons jongerencentrum. Veel van deze jongeren hebben goede redenen om niet thuis te willen zijn. Bij ons zijn ze welkom met alle shit die er is. Ze mogen tegen de regels aanschoppen en de grenzen opzoeken. En elke keer krijgen ze een nieuwe kans. Ik ontmoet hen zonder oordeel en wil een voorbeeldfiguur voor ze zijn. Sommige jongeren noemen mij broer of neef; dat zie ik als een compliment”.

Er is afgelopen jaar veel onrust geweest onder jongeren in Eindhoven. De rellen in Eindhoven lieten dit duidelijk zien. Matheus vertelt: “De rellen zijn op geen enkele manier goed te praten, maar we moeten wel voor ogen houden dat het een uiting is van iets groters. ‘Riots is the language of the unheard’ zei Martin Luther King ooit en dat is precies wat ik in Eindhoven zag gebeuren. Bij de rellen waren jongeren betrokken die wij kennen. Natuurlijk zijn we gelijk met hen in gesprek gegaan. De meesten van hen hadden spijt. Ze hadden zich laten meevoeren door groepsdruk en sensatielust. Ik heb ze wel opgezocht en met ze gepraat. Ik vind dat jongeren een tweede kans verdienen. En een derde. En een vierde. Daarin is Jezus mijn voorbeeld” aldus Matheus.

“De coronaperiode was enorm uitdagend. Het maakte de problematiek onder jongeren groter en zichtbaarder. Voor veel jongeren speelt het leven zich voornamelijk digitaal en online af. De lockdown en de avondklok werkten dit afgelopen jaar nog eens in de hand. Ze hebben bijna alleen online contact met anderen via gamen en social media. Wat ik zie, is dat jongeren daardoor sociale omgangsvormen missen. Zij kunnen vaak niet goed omgaan met conflicten en hebben niet geleerd hoe ze moeten omgaan met bijvoorbeeld andere culturen of met het andere geslacht. Voor vluchtelingjongeren staan een taalbarrière en trauma’s deze ontwikkeling nog eens extra in de weg”.

Toen de avondklok inging besloot Matheus online game-avonden te organiseren na 21.00 uur ‘s avonds. Tijdens het gamen praat hij via een Whatsapp-groep met zijn jongeren. Soms spreekt hij een jongere apart. Met gamen zijn er ook prijsjes te verdienen. De winnaar kan zijn of haar prijs komen ophalen in het jongerencentrum. Zo blijft Matheus zijn jongeren toch af en toe zien.

“In mijn werk met jongeren is Jezus het beste dat ik te bieden heb. Maar niet het enige. Zelf ben ik op mijn zestiende tot geloof gekomen. Ik heb ervaren hoe mijn leven daardoor radicaal veranderde. Maar ik heb ook lange tijd niet van Jezus willen weten. Dat zie ik ook onder de jongeren hier. Ons werk begint daarom altijd bij waar zij staan, wat zij nodig hebben. Ik bied jongeren een luisterend oor, een plek waar ze welkom zijn, vrijetijdsbesteding, identiteitsontwikkeling. Ik loop met hen mee. En van daaruit zie ik dat Jezus beweegt. De afgelopen jaren zijn meerdere jongeren tot geloof gekomen. Jongeren zien wat mij drijft en dat dat echt is, en dat zegt soms meer dan woorden.”

 

Wilt u ons jongerenwerk ondersteunen?