“Bij ons ervaren jongeren de ruimte om te praten over negatieve gedachten”

Let op: dit verhaal gaat over zelfdoding.

Anne (17) uit Emmeloord worstelt met negatieve gedachten en donkere periodes in haar leven. Ze raakt in gesprek met jongerenwerkers van Youth for Christ, en deelt haar verhaal om te laten zien hoe God levens van jongeren kan veranderen.

Maar het verhaal van Anne staat niet op zich. Er zijn bij Youth for Christ Emmeloord meer jongeren bekend, die nadenken over het beëindigen van hun leven, omdat ze het niet meer zien zitten. In jongerencentrum Heelal ervaren jongeren de ruimte om over die negatieve gedachten te praten. Teamleider Jettie vertelt hierover. Daarbij steekt ze haar verdriet over dit onderwerp niet onder stoelen of banken, maar ze is ook hoopvol.

“Anne is niet de enige die denkt aan zelfmoord. Wij spreken hier regelmatig kwetsbare en depressieve jongeren die rondlopen met suïcidale gedachten. De puberteit is natuurlijk altijd een heel kwetsbare periode, maar bij deze jongeren speelt er meer. Veel thuissituaties zijn instabiel, waardoor veel van deze jongeren minder veerkracht hebben dan jongeren die uit een veilig nest komen. Hun puberteit is daardoor extremer, zwaarder, en ze grijpen al snel naar verslavende middelen om de boel een beetje te verdoven.

Ook maak ik me zorgen over de invloed van social media. Het is tegenwoordig zo makkelijk om een expose account aan te maken, of elkaar online helemaal zwart te maken, zonder dat je écht contact met elkaar hebt of elkaar ziet. En de druk om er goed uit te zien en jezelf goed te presenteren is erg hoog. Als je uit een veilig nest komt, kun je vallen, maar dan zijn er armen die je weer omhoog trekken. Als dat veilige nest ontbreekt, heb je vaak minder veerkracht. Deze jongeren vallen dieper en komen niet zo gemakkelijk overeind. De armen die hen uit de diepte moeten trekken, ontbreken. Wij zijn die armen. Met positieve woorden ondersteunen wij de jongeren.”

Ondersteunende armen

“Ouders doen altijd hun best, daar ben ik van overtuigd. Maar zij hebben veel op hun bordje en niet alle ouders hebben de capaciteiten om het goede te doen. Bij ons komen veel jongeren over de vloer die thuis en op school lastig zijn.  , de jongeren te vertellen dat ze waardevol zijn en wel degelijk iets betekenen, en ook dat ze belangrijk zijn voor hun omgeving. Dat horen ze soms veel te weinig, terwijl zulke woorden hun zo goed doen!

Ik ben blij dat veel jongeren naar ons toe komen om te praten over hun gedachten. Zo kunnen we aan hen vragen hoe het ermee gaat, of ze hulp nodig hebben, dat soort dingen. Veel van deze jongeren zijn bekend bij hulpverlenende instanties, maar dat is anders dan het jongerenwerk dat wij doen. Het contact met ons is heel casual, laagdrempelig, ongedwongen. De gesprekjes komen bijvoorbeeld vanzelf op gang tijdens een spelletje of aan de pooltafel. Het is goed om jongeren op deze manier hun verhaal te laten doen, bij ons ervaren ze daarvoor de ruimte. En als ze niet willen praten, dan is het ook goed. De setting is hier echt anders dan bij de hulpverlening.”

Bidden voor jongeren

“Gelukkig hebben wij bij veel gesprekken die we met jongeren voeren, de gelegenheid om over God te vertellen. Dat is misschien niet meteen bij het eerste gesprek, maar op den duur komt God altijd ter sprake. Dat is mooi, want we kunnen hen dan vertellen dat échte hoop, échte vrede en vreugde, het échte volle leven alleen bij Hem te vinden is. Wij bidden ook voor de jongeren en dat vinden ze prima. Sommige jongeren vragen er zelfs om. En ik geloof dat er dan áltijd wat gebeurt. Ook al zie je het niet meteen en lijkt de situatie soms hopeloos, God gaat altijd aan het werk als je voor jongeren bidt. Daar ben ik van overtuigd.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfmoord helpt en kan anoniem via de chat op www.113.nl of telefonisch op 0800-0113.

Help jij Youth for Christ om vele kwetsbare jongeren te bereiken?

Steun ons werk!