Girls only! Meiden in hun kracht.

Het belang en de impact van meidenwerk

Op de weg naar volwassenheid lopen meiden tegen andere vragen en uitdagingen aan dan jongens. Youth for Christ loopt met meiden op, is vangnet en vraagbaak en bouwt met hen aan zelfvertrouwen en weerbaarheid. Meidenwerker Colette Koffeman uit Deventer vertelt over het belang van meidenwerk.  

Van meidenclubs en individuele coaching tot maatjesprojecten en meidenevents: in heel Nederland draait Youth for Christ speciale activiteiten en programma’s voor meiden. Ook in Deventer, waar ruim zestig meiden bij het meidenwerk zijn aangehaakt. Waarom is het zo belangrijk meiden apart te benaderen? “Meiden lopen in hun tienerjaren tegen andere worstelingen en vragen aan dan jongens”, vertelt Colette. “Daarbij voelen meiden zich veiliger om zichzelf te zijn en over bepaalde dingen te praten als er geen jongens bij zijn.”

Samen met twee collega’s begeleidt Colette zeven meidengroepen, die wekelijks bij elkaar komen. En in de vakanties organiseert Youth for Christ Deventer speciale meidendagen. “Soms met een logeerpartijtje eraan vast, een grote hit!”, aldus Colette. De meidengroepen zijn ingedeeld op leeftijd, beginnend bij meiden uit groep 7 en 8. “We steken bewust jong in. Met oudere meiden bouw je namelijk minder makkelijk een relatie op. Als die relatie er al jong is, kan je daar in de tienerjaren op voortborduren. Daarnaast kunnen we bepaalde thema’s of problemen zo al vroeg signaleren, en erop inspelen.”

Wat voor problematiek er speelt, is er per groep verschillend. Colette: “Bij één groep is boosheid en conflict een belangrijk onderwerp en met andere meiden heb ik het veel over relaties.” Ook kansenongelijkheid, meidenvenijn en identiteitsvragen komen vaak aan bod. En in alle groepen is weerbaarheid een groot thema, vooral in combinatie met social media. “Zelfs in de jongste groepen heeft bijna iedereen een telefoon. Verschillende meiden komen met verhalen over ervaringen met vreemden op TikTok en snapchat. Mannen sturen bijvoorbeeld zomaar ongepaste foto’s of vragen hen om hun buik of billen te laten zien. Dan ben je 10! Ik vind dat heel zorgelijk. Het is zó belangrijk dat we meiden leren daar goed mee om te gaan.”

“Ik vertel meiden: weet dat je anders verdient!”
Colette Koffeman

Laagdrempeliger
Dat doet Colette vooral door er open over te praten. “Op het moment dat een meisje zo’n ervaring deelt, maak ik een rondje in de groep. Heb jij ook weleens zoiets meegemaakt? Ook naar aanleiding van de uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij The Voice zijn we met onze meiden in gesprek gegaan. Ze zijn dan heel open. Vaak voelt het laagdrempeliger voor hen met ons over deze dingen te praten dan er bij ouders over te beginnen.”

Het belangrijkste dat Colette meiden mee wil geven, is eigenwaarde. Want wie daarin sterk staat, is weerbaarder. “Als je in je omgeving steeds ziet dat jongens meisjes op een bepaalde manier behandelen, ga je denken dat het normaal is. Dat kan gaan over grensoverschrijdend gedrag of intimiderende opmerkingen op straat, maar ook over ongezonde relaties. Zo had een meisje ‘verkering’ met een jongen die er nog vier meisjes naast had. Ik vertel meiden: weet dat het anders kan en dat je anders verdient!”

Die boodschap is hard nodig, want onzekerheid onder meiden is groot. Zeker in deze tijd waarin meiden zich online continu met anderen vergelijken. Ben ik goed genoeg, hoor ik erbij? Een laag zelfbeeld uit zich vaak in interne problematiek. Colette: “Waar jongens misschien eerder naar buiten ‘slaan’, slaan meiden naar binnen. Ze lopen soms jaren met sombere gevoelens rond voordat ze aan de bel trekken. Juist daarom is het zo belangrijk dat wij hen zien en een plek bieden waar ze zichzelf mogen zijn. En dat we hen blijven vertellen dat ze prachtig zijn zoals ze zijn.”

 

Dit artikel staat in onze mini-magazine, samen met andere verhalen over meidenwerk dat Youth for Christ doet in Nederland. Wil je dit magazine thuis ontvangen?

Vraag het hier aan!