Een nieuwe toekomst

Je vlucht als tiener naar een vreemd land, leert langzaam de taal, begint een opleiding en probeert een bestaan op te bouwen. Dan wordt je zwanger op je achttiende. Het overkwam Helen, een jonge Eritrese vrouw. Jongerenwerker Jettie Hijmissen uit Lelystad liep al die tijd met haar mee.

Jettie: “Ik zie Helen elke week en pik haar op om samen met haar naar het Eritrese jongerencafé van Youth for Christ te rijden. Daar koken we terwijl we ondertussen praten over relaties en verschillen tussen Nederland en Eritrea.” Helen valt haar bij: “Ik hou van Eritrees koken. En ik leer ook beter Nederlands praten. Alles is echt fijn daar.”

Jettie: “Een tijdje terug valt het me op dat Helen steeds een beetje dikker wordt. Maar elke hint die ik over een zwangerschap geef wordt weggelachen, waarschijnlijk omdat ze zich schaamt. Dus zeg ik op een gegeven moment maar: ‘Wanneer komt de baby?’”

Tijdens de zwangerschap helpt Jettie regelmatig met boodschappen en rijdt Helen naar de specialist als blijkt dat het hartje van de baby niet gelijkmatig klopt. Een andere vrijwilliger koopt met Helen een kinderwagen en een bedje.

Zwanger

Inmiddels is Helens dochtertje Dilet geboren. Dilet betekent: ‘gewild’.  Ook is Helen getrouwd met de vader van haar dochtertje, Bereket. Helen: “Trouwen doe je niet alleen samen, God is erbij. Ik denk dat Hij blij is dat we getrouwd zijn.”Jettie is trots op Helen en Bereket. “Ze zijn nog heel jong, maar ze hebben het trouwfeest helemaal zelf geregeld. Zonder hulp van familie. Daar heb ik respect voor.”

Steun ons jongerenwerk