De vragen die tieners stellen staan in kaartspel LEF

De vragen die tieners stellen staan in kaartspel LEF

Ken je het spel LEF al? Een kaartspel met vragen voor tieners dat ouders en jeugdleiders stimuleert om échte gesprekken met hen te voeren. Youth for Christ heeft wel lef zeg, om zo’n spel te introduceren. Want ouders kennen hun kind toch het beste? Ze weten toch wel hoe ze een goed gesprek met hun tiener moeten aanknopen? Dat valt behoorlijk tegen, aldus Jonathan Pellegrom, een van de bedenkers van het spel. Wij stelden hem drie vragen over LEF.  

Dagelijks voeren wij gesprekken met duizenden jongeren verspreid over heel Nederland, waarbij ons allerlei vragen worden gesteld. De vragen die jongeren stellen zijn nu beschikbaar gesteld om jou als opvoeder of jeugdleider te ondersteunen om gesprekken van hart tot hart te voeren.

Hoe is LEF ontstaan?

“Bij Youth for Christ merken we dat steeds meer ouders en jongerenwerkers het lastig vinden om écht in gesprek te komen met tieners en jongeren. Door corona is dat nog eens extra lastig geworden. Tieners en jongeren hebben veel psychische en emotionele problemen ontwikkeld. Een van hun manieren om daarmee om te gaan is de buitenwereld afsluiten en onbereikbaar worden, ook voor iemand die dichtbij hen staat.

Wij zien elke dag jongeren, door het hele land. Doordat we met hen in gesprek zijn, weten we als geen ander wat zij nodig hebben, wat er speelt en op welke manier je echte gesprekken van hart tot hart kunt hebben over onderwerpen die er écht toe doen. Met die kennis en ervaring willen we ook ouders en jeugdwerkers dienen. Daarom hebben we dit spel ontwikkeld. Het helpt je om in gesprek te komen, van heel luchtig tot heel serieus, op een manier die aansluit bij de beleving van jongeren van vandaag.”

Maar zo’n spel bestond toch al? 

“Plof en Meidenplof bestaan inderdaad al. Toen we dat lanceerden zagen we dat het zo uniek was, dat het concept door verschillende organisaties werd overgenomen. LEF is anders, doordat er bij elk onderwerp vragen op verschillende niveaus zijn. Je kunt namelijk in elke fase van een relatie met een jongere met hem of haar in gesprek gaan: wanneer je die tiener net hebt leren kennen, maar ook wanneer je al een relatie met hem hebt opgebouwd.

En alle vragen uit het spel komen direct vanuit de praktijk, vanuit de ervaringen en gesprekken die onze jongerenwerkers met tieners hebben. Dagelijks voeren wij gesprekken met duizenden tieners en jongeren verspreid over heel Nederland, waarbij ons allerlei vragen worden gesteld. Deze vragen zijn nu beschikbaar gesteld om jou als opvoeder of jeugdleider te ondersteunen om gesprekken van hart tot hart te voeren.

In het spel zitten elementen van ontspanning en gezelligheid, van uitdagen en verdiepen, en van betrekken en uitstappen. Dat zijn de zeven fases van ons jongerenwerk, in drie categorieën verpakt. Die laatste categorie heeft een meer activerend karakter, bedoeld om tieners echt uit te dagen.”

Tijd voor een spelletje. Do or Tell? 

Jonathan: “Tell.”

Als jij een superkracht zou kunnen hebben, welke zou dat dan zijn?

“Het lijkt mij geweldig als ik de superkracht zou hebben om te kunnen vliegen. Vliegen geeft een gevoel van echte vrijheid!”

Heb jij het LEF om dit kaartspel met jouw tieners te spelen?

Bestel het gratis kaartspel LEF!