20 jaar The Mall Jongerenwerk!

Al sinds 1976 zoekt Youth for Christ Gorinchem jongeren op. Inmiddels is er veel veranderd, maar de drijfveer is nog altijd dezelfde: vanuit Gods liefde ‘er zijn’ voor de jeugd. En dat op een manier die past bij de tijd. Vroeger was dat met een koffiebar en in 2002 opende The Mall waar jongeren komen voor ontmoeting, hulp en talentontwikkeling. Vrijwilliger Corrie Verhoef (67 jaar) is vrijwel sinds het begin ‘moeder van The Mall’, en samen met haar blikken we terug op 20 jaar The Mall Jongerenwerk.

Hoe ben je betrokken geraakt?
“De gemeente organiseerde een bijeenkomst voor vrijwilligers. Daar kwam ik in gesprek met Job en Wiesje, de oprichters van The Mall Gorinchem. Ze vertelden hierover en ik dacht: dat ligt me wel. Al snel draaide ik mee met de jongereninlopen, kookte ik het avondeten en verstuurde ik de welkomst- en verjaardagskaarten voor vrijwilligers. Later deed ik ook de was erbij.”

Wat sprak je aan in het jongerenwerk?
“Zorgen ligt me wel. Omdat ik zelf geen kinderen heb, is het fijn om met kinderen op te trekken. Ik schilde vaak appeltjes voor ze. En, oh ja, wacht even!” Corrie trekt een keukenkastje open. “Kijk, deze twee snoeppotten vulde ik met lekkers en nam ik mee. De woorden ‘Jezus Leeft’ die ik er toen op schreef, zijn nog steeds leesbaar. Al zeiden jongeren vaak: ‘Nee, je zus leeft!’ Dat leverde mooie gesprekken op.”

Hoe is het om moeder van The Mall te zijn?
“Geweldig! Ook als er in de kerk voor The Mall wordt gecollecteerd, getuig ik hiervan. Maar ik vraag me wel af; waarom ben ik de enige? In Nederland zouden er veel meer moeders van The Mall moeten zijn! Ouderen en jongeren moeten meer met elkaar optrekken. We zijn op verschillende manieren opgegroeid en kunnen zoveel van elkaar leren; ik van hen en zij van mij.”

‘In 2016 moest ik de jongeren om gezondheidsredenen loslaten. Toch bleef ik voor hen bidden. Nadat ik gestopt was, deelden ze hun waardering. Dat ik altijd voor de appeltjes zorgde en dat mijn aanwezigheid zo fijn was. Blijkbaar is ‘er zijn’ soms al voldoende.’
Corrie (67 jaar)

Welke jongere blijft je bij?
“Dat zijn er twee. De eerste is Mohammed, wiens vader destijds overleed. We hadden altijd een bijzondere band. Toen ik in 2013 werd verkozen tot ‘vrijwilliger van het jaar’ in Gorinchem, vanwege mijn bijdrage aan het jongerenwerk, heb ik hem uitgenodigd voor de uitreiking. De tweede is Rayban. Ik heb hem zien opgroeien; als 9-jarige bij The Mall en later bij Athletes in Action. Op den duur vervulde hij bij beiden een vrijwilligersrol. Daarna werd hij stagiaire en groeide hij ook bij Athletes in Action door van teamlid naar teamleider. En nu is hij als jongerenwerker in betaalde dienst! Dat ik dit nog mag meemaken, vind ik ontzettend bijzonder. Wat ik zo mooi aan hem vind, is zijn puurheid en zorgzaamheid. Nog steeds komt hij een paar keer per jaar langs.”

Wat is je wens voor jongeren?
“Dat ze een eigen plek hebben waar ze volledig zichzelf mogen zijn. En ook dat ze hun problemen durven te benoemen, zoals verborgen armoede. Ook al hebben we nu een minister van armoede, dit onderwerp mag echt meer boven tafel komen.”

Corrie is dit jaar erelid geworden van jongerencentrum The Mall in Gorinchem. Tijdens de jaarlijkse barbecue voor vrijwilligers, afgelopen zomer, ontving ze uit handen van Rayban een oorkonde.