1.000 jongeren blij met kerstpakketje

#Jebentnietinjeeendje met kerst

Door heel Nederland deelde Youth for Christ in de kerstvakantie duizend kleine kerstpakketjes uit onder jongeren. Met deze kerstactie gaven we jongeren aandacht in deze zoveelste lockdown en lieten we hen zien: ‘jij bent niet in je eendje’. Dat is gelukt! De actie zorgde voor veel waardevolle contacten en mooie gesprekken.

“Is dat speciaal voor mij?’ Het is een reactie die veel jongerenwerkers kregen in december bij het uitdelen van kerstpakketjes aan jongeren. Bijna alle locaties van Youth for Christ deden mee aan de kerstactie #Jebentnietinjeeendje, waarbij ze jongeren opzochten om hen een pakketje te overhandigen. In het pakket zat een vrolijke kerstbadeend, een leuke kerstkaart en iets lekkers. Doel was jongeren te laten voelen dat ze er niet alleen voor staan in deze moeilijke tijd. Voor veel jongeren kwam de lockdown in december als een grote tegenvaller. Met het kerstpakket staken we hen een hart onder de riem en dat werd erg gewaardeerd. Voor Youth for Christ leverde het tegelijkertijd een mooi contactmoment op waarin jongerenwerkers konden polsen hoe het met de jongeren ging nu ze opnieuw wekenlang thuiszaten.

Mooie momenten in Arnhem
Voorafgaand aan de actie vroegen we donateurs een kerstpakketje te sponsoren voor €10,- per stuk. Dat leverde in korte tijd bijna €10.000 euro op. Daarmee konden we de geplande duizend pakketjes daadwerkelijk uitdelen. Vanuit sommige locaties gingen jongerenwerkers bij jongeren thuis langs en overhandigden het kerstpakketje aan de voordeur. Andere locaties, zoals Youth for Christ in Arnhem, kozen ervoor het te combineren met een buitenactiviteit. Eva Maria: “We hebben jongeren op verschillende plekken in Arnhem uitgenodigd bij onze mobiele ontmoetingsplek. Daar stonden we klaar met oliebollen en chocomel en deelden we de tasjes uit. Het was een groot succes! Jongeren genoten ervan om er weer even tussenuit te zijn. We hebben nog wat gevoetbald en veel goede gesprekken gevoerd. We hadden zestig tasjes voorbereid en die waren aan het eind van de middag allemaal op. In het jongerenwerk krijg je niet altijd veel terug, maar nu kwamen jongeren echt dankjewel zeggen. Dan weet je zeker dat het wat met hen gedaan heeft.”

“We zien jou en we zijn er voor je’, dat is de boodschap van deze actie”
Eva Maria van de Geest - teamleider en jongerenwerker Arnhem

Waarde in het gebaar
Die waarde zit’ m vooral in het gebaar, weet Eva Maria. “Zo’n eendje is natuurlijk vooral een geintje. Maar het gaat erom dat ze iets krijgen, dat er aan hen gedacht is. Dat schept verbinding. Zowel vanuit onderzoek als vanuit onze eigen praktijk weten we inmiddels dat de coronacrisis een hele lastige tijd is voor onze jongeren. Ze kunnen op zo weinig plekken terecht. Als je niet naar school kunt, je vrienden niet kunt ontmoeten, overal op straat wordt weggestuurd, hoe fijn is het dan als er een jongerenorganisatie is die je toch opzoekt. Die zegt: ‘als jij niet naar ons mag komen, komen we naar jou en geven we je nog wat leuks ook. We zien jou en zijn er voor je.’ Dát is de boodschap van deze actie.”

Boodschap van het Licht
Eva Maria en haar collega’s schreven op de kerstkaarten in het pakket een persoonlijke boodschap voor iedere jongere. Met daarbij de woorden: ‘In de tijd dat het donker is, mogen we weten dat Jezus het Licht is.’ Eva Maria: “Als Youth for Christ willen we de hoopvolle boodschap van het Evangelie aan jongeren meegeven. Het kan voor jongeren donker voelen in deze tijd, maar we willen hen laten weten dat Jezus altijd bij hen is.”

Youth for Christ is bijzonder dankbaar voor alle giften die voor deze actie zijn overgemaakt.