Geschiedenis - Youth for Christ
Youth for Christ Geschiedenis. Op Vrije Voeten.

Geschiedenis

Youth for Christ kent een roerige geschiedenis met veel ups en downs. Jaren geleden zochten gelovigen in Amerika naar een nieuwe manier om jongeren te bereiken. Het initiatief begon klein, maar groeide snel tot de huidige proporties.

 

Klik op een jaartal voor de geschiedenis per periode.

 

Amerika, 1941
 
1946 – 1963
 
1964 – 1976
 
1977 – 1995
 
1996 – nu
 

Amerika, 1941

De Tweede Wereldoorlog houdt iedereen in zijn greep. Veel vaders vechten aan het front in Europa en moeders werken in wapenfabrieken. De jongeren van die tijd raken steeds meer op zichzelf aangewezen. Het antwoord op deze tekortkoming komt van een groep bezorgde ouders. De zogenaamde rally’s die zij organiseren zijn direct een groot succes. De hippe kerkdiensten met moderne muziek, uitdagende sprekers en de uitnodiging om je te bekeren groeien uit tot een waar fenomeen. In 1944 ontstaat hieruit Youth for Christ. Torrey Johnson is de grondlegger en Billy Graham de allereerste werknemer van de internationale organisatie.

 

1946 – 1963: Opkomst en terugval

Den Haag, 1946. Een Canadees-Amerikaans team van Youth for Christ introduceert de zogenaamde rally’s in Nederland. Jongeren zijn razend enthousiast, maar het verzet van Nederlandse kerken is hevig.Toch gaan de initiatiefnemers door met het nationaal comité YfC-Nederland. Het doel: ‘De jeugd tot geloof in Christus brengen en in gemeenschap met God en Zijn Woord’. De kerken trekken langzaam bij en tot halverwege de jaren ’50 blijven de rally’s en tentcampagnes een goed middel om jongeren te bereiken. Begin jaren ’60 raakt de beweging weer in de het slop. Jongeren worden mondiger en kritischer. Eenrichtingsverkeer vanaf het podium werkt niet meer. Youth for Christ lijkt op z’n retour te zijn.

 

1964 – 1976: Stormachtige groei

Naaldwijk, midden jaren ’60. Tijdens één van de laatste rally’s, geleid door de nieuwe directeur George Brucks, ontstaat oproer. Een aantal jongeren in het publiek roept ‘Wij haten godsdienst!. In plaats van hen de mond te snoeren, vraagt Brucks de jongeren om op het podium te komen. Uit dit incident ontstaat het idee voor een koffiebar: een veilige plek, waar jongeren op basis van gelijkwaardigheid in gesprek gaan over alles wat hen bezighoudt. Het concept slaat aan en het werk raakt in een stroomversnelling. Zo’n 130 koffiebars schieten als paddenstoelen uit de grond. Daarnaast ontstaan er zomerkampen en de theatergroep ‘Op vrije voeten’ maakt haar debuut. In 1973 krijgt Youth for Christ het huidige hoofdkantoor ‘de Lindenhorst’ als schenking.

 

1977 – 1995: Onrust en onduidelijkheid

Kamperland, 1978. De voorloper van het Flevo Festival gaat van start. Het Kamperland Muziekfestival is de nieuwste spraakmakende activiteit van Youth for Christ. Helaas begint de belangstelling voor het jongerenwerk terug te lopen. De nieuwe generatie heeft weinig tot niets met godsdienst. Geloofsoverdracht via de koffiebars werkt niet meer.

 

De jaren ’80 vormen voor Youth for Christ een periode van spanningen, onrust en onduidelijkheid. Stevige bezuinigingen zijn onvermijdelijk en verschillende onderdelen, zoals opvangwerk en jongerenvakanties, raken noodgedwongen steeds zelfstandiger.

 

1996 – nu

Driebergen, midden jaren ’90. Youth for Christ bereikt vooral plattelandsjongeren, kerkelijk en hoog opgeleid. Directeur Edward de Kam stelt nieuwe doelen. De leeftijd van de doelgroep wordt verlaagd naar 10 tot 23 jaar en het evangelisatiekarakter krijgt meer focus. De activiteiten in steden en het werk onder allochtone jongeren krijgt meer prioriteit.

 

Uit Engeland komen succesvolle clubconcepten voor kerken die ook hier aanslaan, zoals Rock Solid en Solid Friends. Het contact met scholen wordt intensiever. In Rotterdam ontstaat jongerenwelzijnswerk onder de naam The Mall. Ook in andere plaatsen start welzijnswerk voor jongeren, dat voortbouwt op de lessen die in Rotterdam zijn geleerd.

 

Het werk van Youth for Christ onderscheidt zich door kwaliteit, een hoog maatschappelijk rendement en gedreven medewerkers en vrijwilligers. Hoewel er in de loop der jaren veel is veranderd, is de kern van Youth for Christ altijd hetzelfde gebleven. Wij komen dichterbij jongeren. Op school, op straat en in de kerk.

 

Youth for Christ Family

Ben jij onderdeel geweest van deze geschiedenis? Heb jij in het verleden meegewerkt of is jouw leven geraakt door het werk van Youth for Christ? Door koffiebars, diaconale jaren, reizen, of het Flevo Festival? En wil jij de verhalen horen en delen, de gezichten zien en luisteren naar wat Youth for Christ nu volop doet? Speciaal voor die mensen is er Youth for Christ Family.

 

Meer over Youth for Christ Family