Mijn manier van vechten is door te bidden

Nog maar vijf maanden werkt jongerenwerker Jan Put bij Youth for Christ in Arnhem maar hij heeft al talloze verhalen te vertellen. Van gesprekken met jongeren tot mooie relaties die opgebouwd worden. Jan werkt in de Huiskamer, staat met de Mobiele Ontmoetingsplek (MOP) op schoolpleinen en gaat de wijk in.

Jan, 25 jaar en getrouwd met Diane, werkte in de bouw maar zocht naar iets waar hij zijn praktische inborst kon combineren met werken met mensen. Het werd jongerenwerk en daar heeft hij geen seconde spijt van gehad. Jan: “Ik leer de jongeren echt kennen en kan een relatie met ze opbouwen. Ze stellen veel vragen en ik kan iets voor ze betekenen. Door hen te helpen als het niet lekker gaat of gesprekken te hebben over geloof. Ze stellen daar zelf vragen over.”

In de tweede maand dat Jan bij Youth for Christ werkt, komt hij op een speciale manier in aanraking met een zestienjarige jongen, Chris*. Chris heeft in jeugddetentie gezeten en komt binnenkort vrij als zijn zwager weer in contact komt met Jan en ontdekt dat hij nu bij Youth for Christ werkt. Dat lijkt zo te moeten zijn, want Chris heeft in de gevangenis interesse gekregen in de Bijbel en is daarin gaan lezen. Hij zit vol vragen. Als hij vrijkomt, mist hij een dagbesteding en komt daarom vaak naar The Mall. Daar helpt Jan hem met ontdekken van zijn talenten en het zoeken van een baan maar er ontstaan ook gesprekken over geloof.

 

“Jezus leert mij dat ik mijn andere wang toe moet keren”

Jan: “Inmiddels heeft Chris een baan maar op zijn vrije dag is hij altijd bij ons. We poolen eerst een potje en vervolgens gaat hij mee met de MOP naar het schoolplein. Als we dan weer terug zijn, lezen we Bijbel en vraagt hij van alles. Zo heb ik hem zelfs al uit moeten leggen wat zondigen tegen de Heilige Geest betekent, wat aanleiding gaf tot een gesprek over demonen. Daar bleek hij ervaring mee te hebben. Ik leerde hem dat hij op die momenten mocht bidden: ‘Ga weg in Jezus’ naam!’ Nadat hij dat gedaan had, voelde hij dat het hielp. Wij voeren vaak een geestelijke strijd maar mij bemoedigt, naast gebed, psalm 27 vers 14: Wacht op de Here en wees sterk!”