Christelijk jongerenwerk: Gods trouw als voorbeeld voor jongeren

Youth for Christ specialiseert zich in missionair jongerenwerk. Maar wat is het verschil tussen seculier en christelijk jongerenwerk? Is het niet voldoende als jongeren een eigen inloopcentrum hebben, af en toe een balletje kunnen trappen met een jongerenwerker en laagdrempelig begeleid worden wanneer ze in een lastige situatie zitten? Youth for Christ denkt van niet en gaat daarom een stap verder: christelijk jongerenwerk kan hét verschil maken in het toekomstperspectief van jongeren.

Jongerenwerkers in Nederland focussen zich het welzijn van jongeren van 10 tot 23 jaar. Ze bieden activiteiten aan en begeleiden hen op een laagdrempelige manier, wanneer ze steun nodig hebben bij het volwassen worden. Jongerenwerkers zijn daar geknipt voor, omdat ze vaak het talent bezitten de taal van jongeren te spreken en de buurt kennen waarin zij opgroeien. Die combinatie zorgt ervoor dat de persoonlijke en sociale ontwikkeling van jongeren wordt gestimuleerd, dat de belangen van jongeren worden behartigd en dat jongeren kaders krijgen door de grenzen die hen worden aangegeven.
Volgens het Nederlands Jeugdinstituut (NJI) is jongerenwerk een instrument om kwetsbare jongeren de kans te geven te groeien tot betrokken, actieve en zelfstandige volwassenen.

Nadruk op wat kan

Jongerenwerkers werken samen met diverse partners en organisaties die betrokken zijn bij de groei naar volwassenheid van kinderen. Denk aan scholen, ouders, jeugdhulp, wijkteams en de politie. Hun taak is contact maken, signaleren, motiveren, opvoeden en activeren. Wanneer jongeren een relatie opbouwen met jongerenwerkers, krijgen zij de kans om hun talenten te ontwikkelen, waarbij de nadruk ligt op wat ze kunnen, in plaats van op wat er fout gaat.

Aandacht voor kwetsbare jongeren
Maar het gaat verder: jongerenwerk heeft ook een preventieve functie. Jongerenwerkers spelen vaak een grote rol bij het voorkomen van problemen zoals schooluitval, middelengebruik, overlast, werkloosheid, uitsluiting en radicalisering. Daarom hebben jongerenwerkers vaak speciale aandacht voor kwetsbare jongeren: jongeren met lichte of zwaardere problematiek of met een zorgelijke achtergrond of thuissituatie.

Geestelijk aspect

Tot zover verschilt christelijk jongerenwerk weinig van seculier jongerenwerk. Maar daar waar een seculiere organisatie voor jongerenwerk zich alleen richt op de cognitieve, fysieke en sociaal-emotionele kant van het opgroeien, richt christelijk of missionair jongerenwerk zich ook op de geestelijke kant daarvan. Christelijke jongerenwerkers leven dicht bij God en door hun gedrag, de woorden die zij gebruiken en hun non-verbale communicatie, laten ze zien Wie Jezus is en voegen ze zo een geestelijk aspect toe aan de focus op het welzijn van jongeren en hun begeleiding.

Gods trouw als spiegel
Youth for Christ biedt missionair jongerenwerk. Dit jongerenwerk is ook relationeel en preventief, net als bij seculiere organisaties. Maar Youth for Christ gebruikt Gods trouw als een spiegel voor de omgang met jongeren. Zoals God trouw is en mensen keer op keer een nieuwe kans geeft, zo geven de jongerenwerkers van Youth for Christ jongeren ook steeds weer een nieuwe kans. Waar andere organisaties een grens trekken, gaat Youth for Christ door. Dat is belangrijk, omdat jongeren zo leren dat hun fouten worden vergeven en dat er herstel te vinden is in hun (bestaande of nog niet bestaande) relatie met God. Door jongeren op het spoor van Jezus te zetten, biedt Youth for Christ jongeren hoop en toekomstperspectief op een manier die verder gaat dan bij seculiere organisaties.

Youth for Christ zoekt jongeren op op straat, op school, in jongerencentra, online en in de kerk. Wil je meer weten over het jongerenwerk van Youth for Christ? Kijk dan op de ‘Over ons’ pagina.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut, www.nji.nl/jongerenwerk