Trends & Tips | Hoe je jouw jongere helpt bij rouw tijdens de feestdagen

3 tips voor ouders

Je kent ze wel: die scènes in kerstfilms waar de hele familie gezellig aan tafel zit voor het uitgebreide kerstdiner, die ene tante die zei dat ze het niet zou redden nét op tijd aankomt, en waarin vervolgens iedereen gelukkig is. Maar wat als dat bij jouw familie niet zo is?

De feestdagen zijn een mooie tijd van verbinding met mensen die je dierbaar zijn, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat gemis ook zoveel pijnlijker naar voren komt. Je mist het toetje dat je moeder altijd klaarmaakte, of de grappen van je broer. Het wordt nooit meer hetzelfde. Je hebt het zelf als ouder al zwaar, maar hoe kun je jouw tieners hierin ondersteunen? Wij geven je drie tips om hier mee om te gaan.

1. Ontdek op welke manier jouw jongere rouwt
Rouw is anders voor iedereen. Jongeren rouwen ook, al gebeurt dat niet op een ‘volwassen’ manier. Jongeren kunnen zich soms ontzettend terugtrekken op emotioneel en sociaal vlak, heel humeurig of kwaad zijn. Ze kunnen zich juist op hun schoolwerk richten, of ze lijken het belang van school helemaal te vergeten. Sommige jongeren zien dat jij het als ouder al zwaar hebt en gaan proberen jou te ontlasten, of in ieder geval te zorgen dat zij jou niet tot last zijn. Wanneer je weet op welke manier jouw jongere rouwt, kun je hem of haar ook gerichter ondersteunen. Zij hebben jou als ouder juist ook nodig in dit moeilijke proces.

2. Maak samen een plan
Besteed aandacht aan het feit dat de feestdagen extra moeilijk kunnen zijn. Wat voor reactie verwacht je bij jezelf? Wat zou je zelf fijn vinden? Bespreek dit ook met je kinderen. Misschien vinden jullie het fijn samen naar foto’s uit de oude doos te kijken of om elkaar verhalen te vertellen. Het kan fijn zijn een plan te maken voor het geval dat iemand overmand wordt door verdriet. Is er een plek waar iemand zich even terug kan trekken als dat nodig is? Wil diegene dat er iemand meekomt of wil hij/zij juist even alleen zijn? Dit heel praktisch bespreken kan lastig zijn, maar het is wel goed om er de ruimte voor te nemen. Neem eerst zelf de tijd om dit te overdenken, zodat je in gesprek met je kind ook je aandacht op hem/haar kunt richten. Het maken van een plan kan je jongere rust geven en zich gezien doen voelen. Rouw is een proces, en je kind ontwikkelt zich ondertussen ook verder. Wat nu noodzakelijk of fijn is kan over een maand of een jaar totaal niet aansluiten. Blijf ook in gesprek en maak zo nodig een nieuw plan.

3. Zoek steun wanneer je dat nodig hebt
Rouwen is zwaar. Het kan voelen alsof niemand echt begrijpt hoe jij je voelt. Het willen stilstaan bij je verlies is soms nauwelijks te combineren met het dagelijks leven. Misschien heb je het gevoel dat je jouw kind niet goed kunt ondersteunen bij het rouwen. Het kan goed zijn hulp te zoeken voor jezelf of je kind. Bij vrienden, in je kerk, een (online) lotgenotengroep of een psycholoog. Een dierbare verliezen brengt een mens uit balans, alles lijkt op losse schroeven te staan. Je hoeft je niet te schamen als je ondersteuning zoekt.

Hoe moeilijk de feestdagen ook kunnen zijn als je te kampen hebt met verlies en verdriet, met deze tips willen we je een houvast bieden om je jongere hierin te zien en te begeleiden. Samen sta je sterk en lukt het je misschien om die moeilijke momenten wat draaglijker te maken.