Youth for Christ is daar waar jongeren zijn

We zeggen het vaak: Youth for Christ is daar waar jongeren zijn. Op het uitgestrekte eiland Goeree-Overflakkee is dat heel letterlijk waar. Jongeren wonen er erg afgelegen en dat maakt het lastig hen te bereiken. Jongerenwerkers Laurens en Ariëtte brengen met een vrolijk gepimpte jongerenbus een ontmoetingsplek naar hen toe.

Op het uitgestrekte eiland Goeree-Overflakkee, simpelweg Flakkee voor locals, wonen veel jongeren afgelegen. Vanuit de meeste dorpen is het algauw een half uur tot een uur fietsen naar het jongerencentrum in Middelharnis. “De grote afstanden maken het lastig jongeren te bereiken”, vertelt teamleider en jongerenwerker Laurens. Veel aanbod voor jongeren is er op het eiland dan ook niet. Terwijl de problematiek daar wel om vraagt.“Op het eiland heerst een gesloten cultuur”, schetst collega Ariëtte. “Er wordt niet over problemen gepraat, terwijl ze er wel zijn. Denk aan vandalisme, drank en natuurlijk drugs. Onderzoek heeft de laatste jaren aangetoond dat het drugs-probleem op het eiland groot is. Flakkee wordt in de media niet voor niets het ‘witte eiland’ genoemd.” Nu is het echt niet zo dat iedere jongere aan de speed zit, vult Laurens aan. “Maar het is wel heel belangrijk jongeren bewust te maken, juist om te voorkomen dat ze de mist in gaan. Wij willen het taboe doorbreken en zo een verschil maken.” Dat doet het team sinds 2021 met een vrolijke, fraai gepimpte bus: de mobiele ontmoetingsplek van Youth for Christ. 

We geven jongeren een eigen plek in de buurt waar ze altijd welkom zijn.
Ariëtte Hage

Een ideaal middel om jongeren eiland-breed en laagdrempelig te ontmoeten. De bus – compleet met tafelvoetbaltafel, zitzakken, PlayStation, barretje en spelletjestafel – staat op vaste avonden op vaste plekken in verschillende dorpen. Ariëtte: “Zo geven we jongeren een eigen plek in de buurt waar ze altijd welkom zijn. Waar ze gewoon met vrienden kunnen hangen, maar ook waar ze hun verhaal kwijt kunnen. En waar we hen laten weten dat God van hen houdt.”De relatie staat voorop. Daarom werkt het team heel bewust met vrijwilligers vanuit plaatselijke kerken. Ariëtte: “Lokale mensen spreken de taal, kennen de cultuur. En komen jongeren ook tegen in het gewone leven: bij de sportschool, achter de kassa of op straat. Zo kunnen we veel beter een rolmodel zijn dan alleen die ene avond bij de bus.” Dat de bus voorziet in een behoefte, is duidelijk. “Het aantal jon-geren dat aanhaakt, groeit elke maand!”, vertelt Laurens. “De komende jaren willen we ons werk graag uitbreiden. Zodat we in meer dorpen kwetsbare jongeren een veilige plek kunnen bieden en over Gods liefde kunnen vertellen.”

Wil jij ons helpen om Gods liefde te verspreiden onder kwetsbare jongeren in Nederland? Word periodiek donateur van Youth for Christ!

Meer informatie