Youth for Christ zet meisjes in hun kracht!

Bijna de helft van alle meisjes die naar de middelbare school gaan, is ongelukkig. Voor veel mensen is dat nieuws, maar voor ons kwam dit onderzoek niet als een verassing. Het zijn harde cijfers die bevestigen wat wij al langere tijd merken: de mentale gezondheid van jongeren, en specifiek meiden, holt achteruit.

Onze jongerenwerkers komen dagelijks meisjes tegen die niet lekker in hun vel zitten. Ze lopen op hun tenen en er is veel druk om te presteren. Bovendien hebben de meiden tijdens de coronaperiode de negatieve weerslag ervaren van weinig sociaal contact: alleen online spraken ze hun leeftijdsgenoten. Eén-op-één contact was nauwelijks aan de orde, terwijl ze dat juist nodig hebben.

Drie belangrijke onderzoeksinstituten* zeggen dat er een ‘ongekende daling’ is in het mentale welzijn van meisjes: zo’n 43% van de meisjes tussen 11 en 16 jaar, die aan het onderzoek hebben meegedaan, zegt stress te ervaren, teveel druk te voelen vanuit school of fysieke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn te hebben. Ook zijn de gedragsproblemen toegenomen in deze leeftijdsgroep. Meiden in het voortgezet onderwijs geven hun leven het cijfer 6,7. Nooit eerder kwam dat cijfer onder de 7.

*Trimbos Instituut, Universiteit Utrecht en Sociaal Cultureel Planbureau

Toen het rapport deze week in het nieuws kwam, werd opnieuw bevestigd dat het meidenwerk wat wij doen van groot belang is en meisjes in Nederland ons nodig hebben. Onze liefde en aandacht, onze jongerencentra en MOPs als vast honk op de woensdagmiddag of vrijdagavond. Een plek waar de meiden zich veilig voelen, waar hun leeftijdsgenootjes zijn, waar ze onbezorgd kunnen lachen en chillen, en waar iemand naar ze luistert. De meisjes die bij ons over de vloer komen tijdens de inloop, bij huiswerkbegeleiding, bij onze maatjesprojecten of de speciale meidenclubs verdienen het om onbezorgd op te groeien en in zichzelf te geloven.

Onze methodiek SuperWoman is speciaal op hen gericht. Deze bevat creatieve programma’s over thema’s uit de belevingswereld van meisjes. Jaarlijks trainen we tientallen meidenwerkers om aan de slag te gaan voor meiden in hun omgeving. Onze jongerenwerkers leren de meiden kennen, bouwen een relatie met hen op en zetten ze in hun kracht. Meisjes die stralen, die zelfverzekerd zijn en die weten waar ze staan en wat ze kunnen, dat is wat wij graag zien!

 

Zet jij meiden in hun kracht?

Youth for Christ wil er samen met jou voor zorgen dat meer meiden zich weer gezien, gehoord en geliefd voelen. Jij kunt het verschil maken in het leven van een meisje. Dat kan allereerst door het werk van Youth for Christ te ondersteunen met een gift, wat ons werk mogelijk maakt en ervoor zorgt dat de meidenwerkers dagelijks in contact staan met meiden.

Daarnaast willen we jou ook een uitdaging geven: Maak deze week eens contact met één meisje. Het kan heel eenvoudig zijn. Zoek haar op, kijk naar haar om, vraag hoe het met haar gaat. Maak een moment vrij om even gezellig samen te kletsen en een kop thee te drinken. Laten we handen en voeten geven aan het voorbeeld dat Jezus ons gaf: laten we hoop uitdelen door voor deze kwestbare meiden klaar te staan.

Doe jij mee?

bronnen: HBSC studie 2021, www.trimbos.nl
Ondersteun ons werk