Spreker in the spotlight: Bram Rebergen

“Spreken is jezelf uitdelen aan de ander”

Ken je de sprekers van Youth for Christ al? In heel Nederland spreken ze tijdens kerkdiensten, conferenties of evenementen. Ze nemen jong en oud op een eigentijdse manier mee naar het woord en het hart van God. Even voorstellen: Bram Rebergen.  

Waar kan ik jou als spreker voor uitnodigen? 

“Voor allerlei bijeenkomsten, maar in de praktijk spreek ik het meest tijdens zondagse diensten. Ik ben vooral op mijn plek in een bijeenkomst met een open karakter. Ik vind het belangrijk dat ik de ruimte voel om over te kunnen brengen wat mij als spreker raakt of kenmerkt. Al houd ik natuurlijk ook rekening met waar ik ben. Met zo’n 25 jaar ervaring kan ik me inmiddels snel aanpassen aan de sfeer en dynamiek in een zaal. Ik weet verschillende doelgroepen aan te spreken, maar eerlijk is eerlijk: voor diensten speciaal voor jongere tieners moet je mij niet (meer) hebben. Ik heb collega’s die dat veel beter kunnen.”

Wat voor reacties krijg je? 

“Vaak hoor ik terug dat mensen blij zijn met mijn directe, begrijpelijke en appellerende stijl van spreken. Het is heel duidelijk waar het omgaat. Een kernachtige boodschap, zogezegd. Laatst nog zei iemand dat door mijn spreken de Bijbel heel dichtbij komt. Dat ervaar ik als een groot compliment.”

Welk moment tijdens het spreken zal je niet snel vergeten? 

“Tijdens een dienst heb ik in al mijn enthousiasme eens een grote bos bloemen van de preekstoel afgeslagen. Inclusief prachtige vaas. Het scheerde rakelings langs een koorlid dat er onder stond. Oei, dan voel je je wel even staan! Gelukkig kwamen koorlid en ik met de schrik vrij en konden we erom lachen.”

Hoe ben je in deze rol terechtgekomen? 

“In de jaren ‘90 heb ik ook voor Youth for Christ gewerkt, als regiocoördinator. Spreken tijdens jeugddiensten en dergelijke hoorde er toen gewoon bij. De eerste keer was ik bloednerveus. Er ging ook nog eens van alles mis tijdens de dienst, dus ik stapte naderhand bezweet en met hoge bloedruk weer in de auto. Maar gaandeweg ging het spreken me steeds makkelijker af en ik kreeg vaak positieve respons. Toen de directeur van de Navigators zei dat ik echt de gave heb om te spreken, durfde ik daar zelf ook meer in te gaan geloven. Inmiddels vind ik dit misschien wel het mooiste wat ik mag doen. Youth for Christ laat vooral in daden zien dat we volgelingen zijn van Jezus, en dat is geweldig. Maar het is net zo belangrijk dat we ons geloof in woorden delen. Dat we uitleggen wat en waarom wij als christenen geloven. De Bijbel moet blijven opengaan.”

Wat is ervoor nodig om een goede spreker te zijn? 

“Spreken is een kwestie van het hart. Ik geloof dat er een persoonlijke roeping voor nodig is. Er moet iets urgents voelbaar zijn vanbinnen, iets dat je wilt delen met anderen. Spreken is jezelf uitdelen aan de ander en dat vanuit een open relatie met God. Daar begint het. Verder vraagt het natuurlijk een sterk reflecterende kijk op jezelf en de moed om je ego steeds weer te toetsen. Want ook al sta je op dat podium: het gaat niet om jou.”

Benieuwd naar onze sprekers of een spreker boeken?

Spreker boeken