Missionair jongerenwerk tijdens corona crisis

Gedurfd, gedreven en hoopvol, juist nu het zo hard nodig is!

In meer dan twintig plaatsen organiseert Youth for Christ activiteiten of hebben we een jongerencentrum. We organiseren voetbalprojecten, meidenclubs of bieden een huiskamer voor jongeren midden in de wijk. Daarnaast ondersteunen wij tientallen vrijwilligersinitiatieven door het hele land. Van Harlingen tot Goes; we bereikten in 2019 alleen al ruim 5000 jongeren!

En dan ligt opeens alles stil. Zorgvuldig opgebouwde relaties met kwetsbare jongeren. Een deel van het jongerenwerk gebeurde al online. Dit zal de komende tijd toenemen en intensiever worden. Maar hoe onderhoud je contact met tieners en jongeren die geen smartphone hebben? Waar je minder goed contact mee had, of waarvan je geen gegevens hebt? In dit artikel komen drie jongerenwerkers van Youth for Christ aan het woord die op verschillende plekken in Nederland werken. Ik heb hen de volgende vragen gesteld: ‘Wat is de situatie op dit moment, hoe ziet het werken met jongeren er nu uit? Zie je ook kansen in deze situatie of heb je tips voor andere jongerenwerkers?’

Geen veilige thuissituatie

Jettie: “Veel jongeren hebben geen fijne of veilige thuissituatie. Voor hen is het helemaal niet fijn om thuis te moeten zijn. Er zijn spanningen in het gezin, fysiek geweld of er is juist eenzaamheid. Tot nu toe (17 maart) zien we dat de voetbalveldjes nog gewoon vol zijn met jongens die een balletje trappen of afspreken via de groepsapp. En er zijn natuurlijk ook veel jongeren die gewoon doorwerken, bijvoorbeeld in de supermarkt.

Er zijn spanningen in het gezin, fysiek geweld of er is juist eenzaamheid.

Jongeren bereiken

Je moet als jongerenwerker het goede voorbeeld geven en dus volg je de gegeven maatregelen die het RIVM adviseert. Maar het zorgt er helaas dus ook voor dat je niet meer op jongeren af kunt stappen en fysiek contact kunt leggen. Daardoor is het vooral lastig om de jongeren te bereiken waarvan we geen gegevens hebben, waar we alleen face-to-face contact mee hadden. Om deze jongeren te blijven bereiken zoeken we op dit moment naar een passende oplossing. Wat we in ieder geval de komende dagen gaan doen zijn online behoeftepeilingen, via Insta live of WhatsApp. Om te zien waar er op dit moment behoefte aan is vanuit de doelgroep. Want sommige jongeren zijn ook gewoon druk met school opdrachten. De activiteiten die al gepland stonden, zoals de meidenclubs, gaan we waarschijnlijk op een digitale manier aanbieden. Al is digitaal contact helaas toch wel wat anders dan fysiek contact.”

Angst en eenzaamheid

Lydia: “We zien grofweg 2 groepen: jongeren die tot nu toe onverschillig tegenover de situatie staan en jongeren die last hebben van de situatie. Die laatste groep maak ik me voornamelijk zorgen over, want zij komen met klachten van angst, zien eenzaamheid tegemoet. Dit zijn jongeren die al niet veel buiten komen. Die thuis vaak alleen maar gamen of veel porno kijken. Ik ben bang dat dat nu alleen maar erger wordt, en zij helemaal niet meer buiten komen. En door verveling en ontbreken van structuur alleen maar verder afglijden in schadelijk en ongezond gedrag. Maar er zijn ook financiële zorgen. Vandaag zei een meisje tegen mij dat ze deze maand niet uitbetaald zou worden, want ‘er was geen werk’. Van iemand anders hoorde ik gisteren dat zij ontslagen is in haar proeftijd. Jongeren hebben ook financiële verplichtingen en kunnen op deze manier gemakkelijk in de schulden komen.

Zij komen met klachten van angst, zien eenzaamheid tegemoet. Dit zijn jongeren die al niet veel buiten komen.

Creativiteit

Het is goed om te zien dat de jongeren waarmee we al contact en relaties hebben opgebouwd ons via digitale wegen gemakkelijk blijven vinden. Ze komen met vragen, appen voor advies of nemen contact op via andere sociale media. Hierdoor kunnen we hen blijven helpen. Maar er is ook een grote groep jongeren waarmee we nu nog moeilijker in contact komen. Dit vraagt voor de komende tijd creativiteit om toch in contact te kunnen komen. In het fysiek contact met jongeren en de één op één gesprekken delen jongeren gemakkelijker kwetsbare onderwerpen. Dat is nu onmogelijk en een uitdaging. Het is ook belangrijk om oplettend te blijven bij jongeren of gezinnen die al hulpverlening via bijvoorbeeld wijkteam krijgen. Bespreek hoe je jongeren kunt ondersteunen mocht dit door omstandigheden tijdelijk wegvallen.”

Geen eten

Ronald: “Fysiek ligt alles bij ons stil. Ons jongerencentrum en kantoor zijn dicht. Het werk is verplaatst naar digitaal contact; whatsapp, insta, videobellen, etc. Het contact dat we de afgelopen jaren digitaal hebben opgebouwd gaat gewoon door, maar is nu wel intensiever. Er is al veel contact met jongeren, en wij proberen nu ook vrijwilligers meer online actief te laten participeren. Wat wij ook zien is dat de armere gezinnen momenteel het hardst getroffen worden. Voor sommigen betekent bijvoorbeeld de sluiting van de voedselbank gewoon écht geen eten. Het is noodzaak dat we hierin iets van hoop laten zien, door heel praktisch en dienend te zijn en jongeren in nood te helpen met wat zij nodig hebben.”

Wat wij ook zien is dat de armere gezinnen momenteel het hardst getroffen worden.

Daarnaast hebben wij ook zorgen over de dynamiek van kwetsbare gezinnen, er zijn jongeren die geen veilige plek hebben thuis. Gezinnen waar al spanningen waren moeten nu ook omgaan met nog meer stress. Het is belangrijk om te blijven zoeken naar manieren om dichtbij deze jongeren te blijven. Als er hulp nodig is, dat wij dan ook aanwezig zijn in hun leven.

Dichterbij jongeren

We zien dat het jongerenwerk flink wordt opgeschud. Het is de uitdaging om door te blijven gaan met praktische hulp te bieden aan kwetsbare jongeren en ook blijvend digitaal present te zijn. Om vanuit deze situatie ook op de langere termijn dichterbij jongeren kunnen blijven als nieuwe hulpvragen zich aandienen. Het is nu even pionieren en vraagt veel creativiteit. Maar wij blijven ons inzetten want het werk voor jongeren is zo waardevol en juist nu ook ontzettend nodig.”

Relaties zijn de kern

Bram Rebergen: “Er vallen op dit moment veel structuren en vanzelfsprekendheden weg, maar de kern van ons werk is ‘de relatie’ met jongeren. Die is niet per definitie afhankelijk van een structuur maar heeft met onze inzet en onze urgentie te maken. Die relatie blijft staan en we blijven daarin investeren.

 

Daarbij geloven wij in de kracht van gebed en bidden we dagelijks voor onze jongeren.

Juist nu actief zijn betekent dat we gedurfd, gedreven en blijven we zoeken naar nieuwe manieren om jongeren te bereiken. Zodat kwetsbare jongeren blijven ervaren dat zij door de jongerenwerkers van Youth for Christ gezien en gehoord worden. Daarbij geloven wij in de kracht van gebed en bidden we dagelijks voor onze jongeren. Daarnaast zijn we nu druk bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe creatieve mogelijkheden om jongeren te bereiken. De komende periode zullen we hierover berichten.”

Doe mee en help kwetsbare jongeren, kijk en ontdek wat jij kunt doen.

Doe mee