Jongerenwerkers zijn de rolmodellen die jongeren nodig hebben

Jeugdcriminaliteit rijst de pan uit: “Juist in dit soort situaties maken wij het verschil” – Joost van Dalfsen, teamleider Youth for Christ Rotterdam

Rotterdam kampt met een grote en groeiende jeugdproblematiek, werd dit weekend bekend in een artikel van de NOS. Bijna de helft van alle verdachten van zwaar geweld – denk aan liquidaties en aanslagen met explosieven of automatische wapens – is jonger dan 23 jaar. Vooral in Rotterdam-Zuid rijst de jeugdcriminaliteit volgens het OM de pan uit: daar wonen veel kwetsbare jongeren.

Rolmodellen gezocht
Het OM, de gemeente, de politie en de Jeugdbescherming willen nu burgers in gaan zetten om jongeren op het rechte pad te krijgen. Rolmodellen die een positieve invloed hebben op jongeren kunnen een wereld van verschil maken in wijken waar veel criminaliteit onder de jeugd is.

Youth for Christ is net gestart met jongerenwerk in Rotterdam-Zuid. Teamleider Joost van Dalfsen ziet dat de nood onder jongeren daar hoog is. “De verhalen die wij horen van jongeren raken ons. Er is zoveel duisternis, zoveel jongeren groeien op in gebroken gezinnen. Ze hebben geen positieve identificatiefiguren om zich heen en groeien vaak op tussen mensen die geen goede invloed op hen hebben. Juist in dat soort situaties maken wij het verschil met wie we zijn en wat we aanbieden.”

“Wij helpen de jongeren niet alleen sociaal, emotioneel en fysiek, maar ook op geestelijk vlak. Juist dat laatste is zó waardevol!”
Joost van Dalfsen, teamleider Rotterdam

Chillen in een veilige omgeving
In de wijk IJsselmonde in Rotterdam-Zuid was tot nu toe amper jongerenwerk. “Er was nog geen plek waar jongeren terechtkunnen om te chillen in een veilige omgeving. Nu is die er wel”, zegt Joost. “We zijn samen met andere jongerenorganisaties in IJsselmonde gestart met een huiskamer en met straatvoetbal. Met onze aanpak gaan we echt verder dan andere organisaties. Wij helpen de jongeren niet alleen sociaal, emotioneel en fysiek, maar ook op geestelijk vlak. Juist dat laatste is zó waardevol! Daarmee brengen we meer dan alleen een gedragsverandering teweeg.”

Zoals Joost en zijn team in Rotterdam een rolmodel zijn voor kwetsbare jongeren, zo zijn 100+ jongerenwerkers dat vanuit 24 locaties in Nederland. Dag in, dag uit staan zij klaar om hun leven te delen en met jongeren op te lopen. Dat maakt écht een verschil!

Bron: NOS