De tranen van Christel en Melissa - Youth for Christ

De tranen van Christel en Melissa

Geplaatst op 13/02/2018 16:39

Toen Gerdien Salomons in 2014 aan de slag ging als vrijwilliger bij Youth for Christ Zwolle werd ze al gewaarschuwd. De zussen Christel* en Melissa* waren bij de voetbalactiviteit vooral bezig met stoken, ruzie zoeken en gemene opmerkingen maken. “Ik kon maar beter in het begin uit hun buurt blijven, was het advies. Dat heb ik gedaan.”

 

 

Zuurstof

Gerdien verhuisde naar Zwolle voor haar werk. “Ik had niks in Zwolle, maar ik wilde nieuwe mensen leren kennen. En ik wilde iets betekenen voor jongeren. Zo kwam ik bij Youth for Christ terecht.”

Een van de eerste keren van contact tussen Gerdien en Christel en Melissa was een vraag: hoe kun je in God geloven als je Hem niet kunt zien? Gerdien: “Eigenlijk was het meer een vraag om me uit te dagen. Ik moest er ook even over nadenken. Tenslotte zei ik: jij kunt toch ademen? Ja was haar antwoord. Ik zei: maar wat adem je dan en waarom? Zuurstof natuurlijk, was het antwoord. Anders kan ik toch niet leven? Zo is het ook tussen God en mij, zei ik. Ik kan Hem niet zien, maar ik voel Hem wel en zonder Hem kan ik niet leven. Ik zag haar nadenken. De rest van de week heeft ze geen woord meer tegen me gezegd.”

 

Kinderliedje

Een tijdje later hoorde Gerdien Christel tot haar verbazing een christelijk kinderliedje zingen: Is je deur nog op slot. Doe hem open voor God. “Christel vertelde me dat ze het had gehoord op een christelijke activiteit voor kinderen. Zij en haar zus namen regelmatig buurtkinderen naar activiteiten, ook naar christelijke. Ik vroeg of ze wist wat ze zong. We gingen even wandelen en ik mocht het haar uitleggen. Een maand of vier later kwam ze naar me toe met een liedje uit Opwekking. Telkens als ik een mooi liedje hoorde, stuurde ik het haar op. Ondertussen zag Gerdien het gedrag van de zussen veranderen. Ze vloekten en scholden minder in haar buurt.

 

App-groep

Zomer 2017. In Zwolle was de jaarlijkse sportweek. Vanuit Youth for Christ Zwolle deed Gerdien mee als vrijwilliger. “De zussen waren er ook bij. Tijdens die week hebben we heel mooie gesprekken gehad. We hebben hen een bijbel gegeven, want ze wilden er heel graag een hebben. Ik heb ook een app-groep aangemaakt, waar ik mooie Bijbelteksten in zet en antwoorden geef op vragen die ze hebben. Ze hadden bijvoorbeeld iets opgepikt over een kameel die door het oog van de naald gaat. Want wat betekent dat nou weer?”

 

“Aan de het einde van de sportweek mochten we voor hen bidden. Tijdens het bidden kwam het besef dat God echt is, van hen houdt en er voor hen wil zijn. Ze moesten allebei heel erg huilen, want er zijn maar weinig mensen die echt van hen houden en beschikbaar zijn.”

 

Hardop bidden

Sinds dat moment zoeken de zussen Gerdien regelmatig op. Ze hebben contact via de app en zien elkaar op donderdagavond bij de activiteit van Youth for Christ. Melissa komt elke week bij Gerdien langs. “We bidden en lezen samen uit de Bijbel. We praten over alles wat ze meemaken. Melissa is nu zwanger, dus we praten over moederschap.” Gerdien geeft nog een voorbeeld van praktisch discipelschap: leren bidden. “Christel bidt altijd hardop en dat levert thuis soms vervelende reacties op. Ik heb haar uitgelegd dat als je zachtjes bidt, God je ook kan horen.” Zo raken de zussen stap voor stap meer bekend met het geloof en leren ze, door contact met christenen in hun omgeving, God beter kennen.

 

Schreeuw om aandacht

“Voor God is niets onmogelijk!” concludeert Gerdien. “Toen ik net begon bij Youth for Christ, waren zij de laatsten waarvan ik dacht dat ze Jezus zouden leren kennen. Nu denk ik dat het een schreeuw om aandacht was, vanwege hun moeilijke thuissituatie. En het mooie is: nu zijn zij degenen die jongeren corrigeren als ze vloeken of tijdens het gebedsmoment een sigaret opsteken. Mooi toch?” Wat moet je doen als je met zulke jongeren te maken krijgt? Gerdien aarzelt geen moment: “We moeten stoppen met al onze vooroordelen. Ga met ze in gesprek, leer ze kennen. Dan ontdek je wat er allemaal achter dat gedrag schuilt. Blijf ze liefde en aandacht geven.”

 

*Omwille van hun privacy zijn de namen van Christel en Melissa gefingeerd.


 

Gerdien Salomons (25) is vrijwilliger bij Youth for Christ Zwolle in de wijk Dieze. Meer over het werk van Youth for Christ Zwolle vind je op yfczwolle.nl. Een gift geven kan hier.

 

Heb jij het verlangen dat jongeren in jouw omgeving geraakt worden door de liefde van Jezus? Wij helpen je graag op weg! Neem contact op met Elmer Verweij via elmer.verweij@yfc.nl of 06 41 81 92 61.

 

 

< Terug naar het overzicht