Trainingen en keuzeprogramma Youth Rally

UPDATE: De deadline voor het inschrijven voor trainingen is voorbij. Tijdens de Youth Rally is er nog de mogelijkheid om voor bepaalde trainingen in te schrijven. 

Op vrijdag 02 februari en zaterdag 03 februari vinden er trainingen en een keuzeprogramma plaats tijdens de Youth Rally waarvoor je je dient in te schrijven.
Hieronder vind je een overzicht van alle trainingen en keuze activiteiten met onderin het inschrijfformulier.

LET OP: De trainingen op vrijdag zijn ’s middags en dus alleen voor medewerkers.

TRAININGEN

Vrijdag 02 februari

1. Wij-zij denken – Door Juul Brandsma (max. 20 plaatsen)
Laat je meenemen in de dynamiek van wij-zij-denken; welke basiswetten kent polarisatie? Wat is het verschil met conflict? Welke rollen zijn er te herkennen? En welke rol speel je zelf? Van de reformatie en de verzuiling tot aan de corona-rellen en de spanning Israël-Hamas; polarisatie is zo oud als de wereld én toch altijd weer actueel. In deze training maak je kennis met het Denkkader Polarisatie en ga je zelf aan de slag met een eigen casus.

2. Schrijf je rijk – door Mariska de Koning en Gerard Boekhoff (max. 12 plaatsen)
Wéér een afwijzing van een fonds! Dat doet zeer, want jij hebt toch een goed verhaal en doet vol passie jouw werk? In deze sessie helpen we je bij het schrijven van een goede aanvraag en leer je hoe jij de rijkdom van jouw verhaal compact en duidelijk kan overbrengen. Deze workshop wordt mede gegeven door Gerard Boekhoff, hij is directeur van welzijnsorganisatie De Schoor Almere.

3. Trauma & stress: Een verdieping – door Marieke Klaasse (VOL)
Bij veel psychische stoornissen is trauma de wortel. Hoe komt dat precies? Wat zijn de effecten van trauma en stress en hoe ga je daar als jongerenwerker mee om? We zullen in deze workshop kijken naar het topje van de ijsberg: Wat is trauma? Wat is de fysieke en mentale respons op stress en trauma? Kan trauma doorgegeven worden in generaties? Wat zijn triggers en waar begin je met helen?

4. God gelooft in jou – door Paul en Beckie Luedtke (Engelstalig, max. 15 plaatsen)
“So God created mankind in his own image, in the image of God he created them; male and female he created them.” (Genesis 1.27) God made us. But what does He think about us? Who does He think we are and what we should be? Does that even matter? As Christians and as Christians sharing the story of Jesus, the answers to these questions will shape us and how we talk about Jesus because what we think about ourselves is impacted significantly by what we think God thinks about us.

5. Breek die tent maar af – door Henk Otte (VOL)
Hoe ga jij als jongerenwerker om met jongeren van de straat die over jouw grenzen gaan? In deze workshop ontvang je praktische handvatten met een theoretische onderbouwing. Ingrediënten; De Straatfilosoof Appa? Judo- vs Karatemethode van Hans Kaldenbach, Presentie-en de Vervangingsmethodiek, verhalen van ervaren YfC-jongerenwerkers, het uitwisselen van ervaringen en het oefenen van concrete situaties.

6. Motiverende gespreksvoering – door Rutger Top (max. 30 plaatsen)
In deze workshop kijken we naar de vraag ‘hoe help je iemand de kracht vinden om positieve veranderingen te maken?’. Om een goede helper te zijn moet je dat doen vanuit de juiste spirit, en met aandacht voor iemands sterke punten en verlangens. Motiverende Gespreksvoering geeft je hiervoor de juiste tools in handen. Wil jij weten hoe je in een aantal stappen iemands motivatie om te veranderen kunt vergroten? Sluit dan aan!’

KEUZEPROGRAMMA

Zaterdag 03 februari

1. BRIM – training (verplicht voor stagiairs) – door Jan-Willem van Tienhoven
Bij Youth for Christ benaderen we onze werkwijze vanuit BRIM. Dit staat voor Behoeftegericht, Relationeel, Integraal en Missionair. Deze principes zijn uitgangspunten voor ons werk. Alles wat we doen valt onder één of meerdere van deze uitgangspunten. In deze training lopen we in vogelvlucht de 4 principes van deze werkwijze langs. We kijken door de BRIM-bril: elk uitgangspunt heeft zijn theorie en methodes. Het doel is om je een breed inzicht te geven in de kennis en methodes die er gebruikt (kunnen) worden binnen Youth for Christ.

2. ‘Ik wil dood’ – door Lisette Bos van Chris en Voorkom (max. 25 plaatsen)
Steeds meer jongeren lopen rond met de suïcidale gedachten. Er wordt zoveel van ze verwacht en ze verwachten zoveel van zichzelf dat ze het leven niet meer zien zitten. Hoe maak je dit taboeonderwerp bespreekbaar, hoe kun je de jongeren helpen en hoe ga je er zelf mee om als een jongere zelfmoord pleegt en jij hem/haar wellicht had kunnen redden?

3. Verslaving 2.0 – door Ingeborg Wolters (max. 25 plaatsen)
Er zijn veel verslavingen en zeker jongeren lijken hier gevoelig voor. Welke invloed heeft het puberbrein hierop en waarom is het belangrijk dit te begrijpen voordat je met hen in gesprek gaat? Welke invloed heeft het puberbrein op gedrag en het terecht komen in risicovolle situaties? Hoe ga je in gesprek met een jongere hierover.

4. Omgaan met LVB jongeren – door Ineke de Vries (max. 20 personen)
Tijdens deze workshop krijg je met behulp van wat achtergrondinformatie en voorbeelden meer inzicht in hoe je kunt omgaan met jongeren met een Licht Verstandelijke Beperking. Aan de hand van eigen inbreng gaan we met elkaar antwoorden geven op hoe je met hen in contact komt en het gesprek met ze aangaat.

5. Breek die tent maar af (herhaling)– door Henk Otte (max. 30 personen)
Hoe ga jij als jongerenwerker om met jongeren van de straat die over jouw grenzen gaan? In deze workshop ontvang je praktische handvatten met een theoretische onderbouwing. Ingrediënten; De Straatfilosoof Appa? Judo- vs Karatemethode van Hans Kaldenbach, Presentie-en de Vervangingsmethodiek, verhalen van ervaren YfC-jongerenwerkers, het uitwisselen van ervaringen en het oefenen van concrete situaties.

6. Vitaliteit workshop– door Miranda Ramanand (max. 25 personen)
Tijdens deze workshop maak je kennis met de vijf dimensies van het integrale vitaliteitsmodel. Je krijgt inzicht in je persoonlijke vitaliteit en krijgt advies over een gezonde leefstijl. Het kan zijn dat een kleine gedragsverandering al duurzaam, gezond gedrag oplevert. Een kleine aanpassing in je eetpatroon kan grote gevolgen hebben voor je energiehuishouding. Belangrijk is dat mensen zich bewust worden van hun eigen vitaliteit en wat ze zelf hieraan kunnen bijdragen. Elke dag een kleine consistente stap voorwaarts zorgt uiteindelijk voor grote resultaten!

7. Klinische ontwikkelingspsychologie – door Marieke Klaasse (max. 20 personen)
Bij de meeste lokale plekken wordt de problematiek van de doelgroep groter en extremer: Depressie, automutilatie (snijden), angststoornissen, trauma’s, eetproblemen, suïcidaliteit, verslaving… etc.  Waar komt dit vandaan en wat kunnen wij als jongerenwerkers preventief doen en wanneer moeten wij pas op de plaats maken? LET OP: Deze workshop is vergelijkbaar met de workshop van vorig jaar, als je daar geweest bent en meer verdieping wilt, kun je beter voor de workshop van vrijdag kiezen: Trauma en stress.

8. Geloofscrisis door geloofstwijfels? – door Anja en Martin de Beer (max. 20 personen)
Als christenen hebben we soms het idee dat we overal een antwoord op moeten hebben. Maar dat hebben we niet – en hebben we zelf ook niet onze vragen en zelfs onze twijfels? En in onze maatschappij wordt ook aan alles getwijfeld, ieder mag zijn of haar eigen waarheid hebben en een universele waarheid wordt met argwaan bekeken.

In deze workshop gaan we op zoek naar de verschillende vormen van twijfel, waar worden ze door gevoed en met welke vormen hebben we zelf persoonlijk te maken – wat voor iedereen anders zal zijn. We gaan kijken hoe er in de Bijbel met twijfel wordt omgegaan en welke lessen we daaruit kunnen leren. Hieruit hopen we handvatten mee te geven hoe je eigen twijfel een plek te geven binnen je geloof, maar ook hoe je in gesprek kunt gaan met jouw jongeren over hun twijfels.

9. Jongeren en geldstress – door Carla van der Vlist van Schuldhulpmaatje (max. 25 personen)
Op dit moment hebben 400.000 jongeren in Nederland een acuut geldprobleem. Hoe ontstaan die geldproblemen en welke impact heeft dat op hun leven? En het meest belangrijke: welke rol kun jij spelen? Tijdens de workshop ‘Tips en tools voor jongeren met geldstress’ van SchuldHulpMaatje Nederland nemen Carla van der Vlist en Tom Kolsters je mee in de wereld van geld en geldproblemen. Je ervaart aan den lijve wat geldstress met je doet en je krijgt praktische handvatten om toe te passen in het contact met jongeren. Hoe je het kan signaleren, bespreekbaar kan maken en welke ondersteuning je kunt bieden.