Jonge vluchtelingen spelen FIFA - Youth for Christ

Jonge vluchtelingen spelen FIFA

Geplaatst op 14/01/2017 19:53

Het is vandaag Werelddag van de Migranten en Vluchtelingen. Ook jongerenwerkers van Youth for Christ ontmoeten jonge vluchtelingen. Een teamleider uit de Randstad die veel contact heeft met Somalische vluchtelingjongeren vertelt.

 
Tekst: Janneke Feddema

 
“Het zijn jongeren die al een tijdje in Nederland wonen en daardoor ook statushouders zijn. Op een gegeven moment zochten ze ons op bij het jongerencentrum. Twee jaar geleden waren ze nog in de beginfase van het Nederlands. Dit zorgde ervoor dat de communicatie met deze jongeren erg lastig was. Doordat er op school extra gefocust wordt op taal is de communicatie verbeterd.  Daardoor delen ze nu ook makkelijker hun verhaal over hoe ze hier terecht zijn gekomen, wat ze meegemaakt hebben en of ze nog familie hebben in het buitenland. Daarin tonen ze ons hun vertrouwen.
 
jonge vluchtelingen
 
In de zomervakantie zijn we vaak vijf tot zes weken dicht en het is daarna altijd even zoeken om de jongeren weer naar ons jongerencentrum te laten komen, maar de eerste jongeren die weer voor de deur stonden waren de Somalische.
 

Ik werk veel met allochtone jongeren. Toen de Somalische jongeren naar ons jongerencentrum kwamen, riepen de Marokkaanse jongeren soms dingen als “ga terug naar je eigen land”. Het lijkt in die culturen soms alsof dat je minder bent naarmate je donker bent. Hier heb ik deze jongeren op aangesproken en heb ik ze verteld dat hun gedrag niet goed is en dat als ze dit blijven doen ze moeten vertrekken. We zijn er namelijk voor elke jongere. Gelukkig kunnen de twee groepen nu goed met elkaar opschieten en spelen ze samen FIFA.”

 

< Terug naar het overzicht