“Het jongerencentrum is mijn tweede thuis” - Youth for Christ

“Het jongerencentrum is mijn tweede thuis”

Geplaatst op 26/04/2018 14:37

Bij ons jongerencentrum in Deventer zijn medewerkers en vrijwilligers actief die er eerst als jongere kwamen. Een van hen is Jordi Maneschijn (20). Hij leidt diverse activiteiten en heeft zelf een sleutel om te openen en af te sluiten.

 

Jordi en jongerenwerker Hermen

 

“Ik leerde Jordi beter kennen doordat jongerenwerker Pascal was uitgevallen”, vertelt teamleider Hermen Keizer. “Daardoor dreigden er gaten te vallen in ons jongerenwerk in de wijk Zwaluwenburg. Het grootste gat viel doordat we iemand misten die het centrum kon openen en afsluiten. Jordi had tijd en hij woont vlakbij, dus ik gaf hem een sleutel. Het is best een verantwoordelijkheid, want hij moet tegen z’n vrienden kunnen zeggen: “We gaan sluiten.” En blijkbaar heeft Jordi genoeg overwicht, want zijn vrienden accepteren het gewoon: “Het kan mij niet schelen als mijn vrienden op zo’n moment gaan protesteren. Die regels gelden ook voor hen.”

 

Moed

Hermen vertrouwt niet zomaar iedere jongere een sleutel toe, maar bij Jordi zat dat wel goed: “Jordi heeft een mooi groeitraject doorgemaakt. Hij deed mee aan Young Leaders, een traject voor jongeren om te groeien in leiderschap en verantwoordelijkheid. Jongeren gaan met zichzelf aan de slag en wij lopen met ze op. Juist door zijn ziekte heeft Jordi heel veel geleerd.”

 

Hodgkin

Toen Jordi twaalf was werd de ziekte van Hodgkin geconstateerd, een zeldzame vorm van kanker. Na een behandeltraject leek de ziekte verdwenen, maar na een maand was het weer terug. Jordi: “Toen ik dat hoorde zei ik tegen mijn ouders: ‘Ik ga naar The Mall.’ Daar heb ik uitgehuild bij m’n vrienden en bij Pascal en Harm. Elke keer als ik uit het ziekenhuis of uit school kwam, ging ik langs bij het jongerencentrum om te praten over hoe het ging. Ik was er bijna elke dag wel even. Het heeft me moed gegeven om verder te gaan.”

 

Dankzij nieuwe experimentele medicijnen en een ingrijpende beenmergtransplantatie, heeft Jordi zijn ziekte overwonnen.

 

 

Alles op de rit

Hermen praat regelmatig met Jordi, niet alleen over zijn functioneren als vrijwilliger, maar ook over bijvoorbeeld zijn persoonlijk leven en zijn toekomst. En voor Jordi is die glashelder: “Als alles op de rit is, wil ik een opleiding tot jongerenwerker doen. Ik heb een goede band met de jongeren hier.” Hoewel Jordi niet gelovig is, is bidden voor het eten een fijn moment: “Ik ben zelf niet christelijk, maar ik vind het heel normaal als we samen bidden voor de lunch. Het is fijn om zo’n moment samen te hebben. We staan altijd even stil bij de mensen die er niet zijn, zoals Pascal.”

 

Droom

The Mall is Jordi’s tweede thuis en dat is het voor meer jongeren in Deventer. Hermen droomt ervan dat het jongerencentrum een plek is waar ze een groep jongeren helpen om verantwoordelijkheid voor hun leven te nemen. “En als die jongeren op dezelfde manier zulke plekken creëren met en voor anderen, dan kun je heel veel jongeren bereiken.”

 

Wil je Youth for Christ Deventer ondersteunen? Ga naar www.yfc.nl/geef en kies Deventer bij ‘bestemming gift’.

 

 

< Terug naar het overzicht