Verstopte emoties op het voetbalveld

Twee broers verstieren een voetbalactiviteit in Haarlem. Jongerenwerker Arjo Barth is boos en teleurgesteld. Maar tijdens een gesprek met hun moeder, in de deuropening, komt het achterliggende verhaal naar buiten.

 

“De hele middag was het al raak”, vertelt Arjo. “Beledigingen, opgestoken middelvingers en spottend gelach om elkaars fouten.” Na de activiteit loopt Arjo achter de jongens aan naar huis om met hun moeder te spreken. Arjo: “Ik vertel haar dat ik haar zoons enorm waardeer, maar dat ik me ook zorgen maak over hun gedrag. Dan vertelt ze wat het gezin heeft meegemaakt. Er was pas iets heel heftigs gebeurd waardoor ze met hun moeder een maand in het buitenland bij familie hadden gezeten. De moeder vertelt over de jaren daarvoor: een uithuwelijking, opgesloten zitten, vluchten, onderduiken en uiteindelijk een nieuwe start in Haarlem.

 

Wat een verdriet en angst hebben die jongens meegemaakt! Ik kan me goed voorstellen dat ze niet wisten wat ze met hun emoties moesten. Ik vertel hun moeder dat ik christen ben en dat ik geloof dat God voor ons zorgt. In de deuropening mag ik voor haar en haar zoons bidden. Zo kon ik zowel de broers als hun moeder bemoedigen en troosten door mijn woorden en door het gebed.

 

Dit maak ik niet elke dag mee”, geeft Arjo toe, “maar dit is een aanmoediging om vaker met jongeren mee te lopen als ze afhaken, het gesprek met ouders aan te gaan en ze te bemoedigen.”

 

Ga naar september

Ga naar oktober

Ga naar november

Download de gebedskalender