Brief aan mezelf - Youth for Christ

Een brief aan mijn jongere zelf

Geplaatst op 04/07/2014 11:39

Hier aan het eind van het tussenjaar zijn er een miljoen dingen die ik eerder had willen weten. Van sommige dingen heb ik spijt, andere waren gewoon handig om te weten. Daarom schreef ik een brief aan mijn jongere zelf: vlak voordat hij begint aan zijn tussenjaar. Wil jij ook een tussenjaar doen, dan kun je er misschien nog iets uithalen. Dan weet jij het wel aan het begin.

 

Brief Youth Academy Johan Trainee Action

 

Beste Johan,

 

Je gaat dus een tussenjaar doen. Heb je enig idee waar je aan begint? Je bent klaar met je studie, binnen vier jaar nota bene en in plaats van dat je zoekt naar een behoorlijke baan, werk je je een jaar lang uit de naad voor een kamer, trainingen en honderd euro per maand. Heel handig die werkervaring, maar je werkt je nog steeds een slag in de rondte en levert het grootste deel van het geld in bij de woongroep. Ben je helemaal gek geworden?

 

Terug in de tijd

Oké, even uitgaande van het idee dat tijdreizen naar het verleden ergens in de toekomst toch mogelijk is, ondanks alle paradoxen die het zou creëren: om mijn eigen tussenjaar goed af te sluiten en die van jouw goed te beginnen, schrijf ik je een uitgebreide brief, met de hoogtepunten van wat ik heb geleerd, meegemaakt en wat me heeft geraakt. Noem het een samengevat dagboek met leerpunten voor de lezer.

 

Maar waar te beginnen? Als ik een heel jaar moet samenvatten in een brief, kan ik de komende twee jaar een vaste rubriek vullen in de NRC-Next. Wat overigens helemaal geen slecht idee is, voor later.

 

Hou je in 

Allereerst wordt je huishouding opeens veel groter. Je krijgt er elf huisgenoten bij, waarbij de leeftijden nogal uiteenlopen. En omdat je de afgelopen tijd op jezelf of bij familie hebt gewoond, mijn advies: houd je een beetje in met je bijdehante, sarcastische opmerkingen. Meer dan eens stond ik op een zere teen of twee met een grapje dat net iets te ver ging. Helemaal via Whatsapp, wanneer je elkaar niet ziet, kan het goed misgaan.

 

Een andere vorm van communiceren die nog wel eens verkeerd afloopt, is wanneer dingen niet gaan zoals je wilt. De daaropvolgende ruzie kan heet oplopen. Houd je in en kom er later op terug wanneer je een beetje tot rust bent gekomen. Je zult zien dat wanneer je je hier een beetje inhoudt, je later een veel productiever gesprek hebt. Ik ben er nog steeds geen meester in en maak nog dagelijks fouten. Maar ik heb al ontdekt hoe deze methode een explosieve uitbarsting voorkomt.

 

Jij bent briljant 

Op andere plekken mag je iets meer je bek open trekken. Op je werk kom je bijvoorbeeld dingen tegen waar je het misschien niet mee eens bent. Hier is het verstandig om je mond wèl open te trekken. Natuurlijk hoef je niet direct in de eerste vergadering een tirade af te steken, je commentaar moet nog wel welkom zijn. Maar het is zeker niet verkeerd om geregeld iets aan te kaarten waar je vraagtekens bij hebt. Nieuw bloed geeft nieuwe ideeën, laat ze dus maar horen.

 

Neem trouwens eens een uitdaging aan. Probeer iets nieuws en geloof in jezelf. Serieus, jij kan zoveel meer dan je denkt. Je mag dan wel bescheiden doen, terwijl daaronder een behoorlijk arrogante kerel zit, maar diep van binnen in die kerel, ben je nog steeds behoorlijk onzeker van binnen. Neem die uitdaging maar aan, leidt een project en start iets nieuws. Ik kan nu uit ervaring zeggen dat het briljant kan worden.

 

Een hele nieuwe wereld

Naast je dagelijkse bureaubaan is het goed om eens bijzondere mensen te ontmoeten en geraakt te worden door wat je ziet. Je weet het nog niet, maar je gaat wat plaatsen bezoeken. Als eerste The Mall Den Haag. Het jongerenwerk wat je daar ziet, heeft nogal wat impact. Deze jongeren laten jou een hele anderen wereld zien en zetten jouw idee over straatjongeren volledig op z’n kop. Laat je raken en ontdek keer op keer waar je dit werk voor doet. Echt, dat geeft je werk een boost.

 

Mag ik je iets stichtelijks meegeven? Doe eens wat vaker een Bijbel open. Echt waar, het doet geen kwaad en geeft je heel wat verdieping. Niet alleen qua algemene (christelijke) kennis, maar vooral in je relatie met God. Nu is elke dag een nieuwe kans om de Bijbel te openen, maar juist dit jaar is een uitgelezen kans om dit te doen. Probeer dus eens wat gekke dingen uit met dat boekje wat je later nog krijgt: Mind your Faith. Briljant boekje wat je wereld vergroot.

 

Intens geloof beleven 

Gelukkig is niet alles werk en leren. Ik ben een paar actions tegengekomen met een fantastisch levenswijze. Een uitbundige levendigheid die ver uitsteekt boven het alledaagse van opstaan en aan het werk gaan. De intensiteit waarmee ze hun geloof beleven, is een wereld apart, waarvan ìk nog maar het topje van de ijsberg heb gezien. Als ik jou, mijn jongere zelf een tip mag geven: laat je af en toe eens lekker gaan. Je hoeft niet helemaal van gedaante te veranderen, maar ontspan een keer en neem het allemaal in je op.

 

Vier het! 

Ik kan je hier eindeloos tips en advies geven: ik kan je alvast vertellen waar je moet zoeken naar de juiste vacatures, waar de beste verstopplekken in de villa zitten. Of dat een grap met een gestolen kilometerpaal in iemands bed niet zo handig uitpakt als je niet eerst controleert of er geen spinnennest tussen het bord zit. Maar als ik je nu al al die tips zou geven, zou er geen lol meer aan zijn. Neem dit mee, pak mijn hoogtepunten aan en vier ze alvast. Je tussenjaar mag dan langer zijn dan een gemiddeld schooljaar, de tijd loopt hier fundamenteel anders en je bent sneller door het tussenjaar dan de gemiddelde tiener door zijn databundel.

 

Brief Youth Academy Trainee Action Johan