BLOG: Echte betrokkenheid loont - Youth for Christ

BLOG: Echte betrokkenheid loont

Geplaatst op 07/12/2017 10:19

Als jeugd- of jongerenwerker vraag je je ongetwijfeld wel eens af: wat levert het eigenlijk op? Maakt het wat uit dat ik hier zoveel energie in stop? Maikel Erkens (23) uit Ede kan uit eigen ervaring zeggen hoe groot de impact is van mensen die oprechte betrokkenheid tonen.

 

Maikel kwam als jongere naar een voetbalactiviteit en ontmoette Jezus in de jongerenwerkers. Hij kwam tot geloof en begon zich in te zetten voor jongeren, onder meer bij Youth for Christ Ede. Nu komt hij als vrijwilliger wekelijks in contact met jongeren.

 

Maikel Erkens - Carpe Diem fotografie

 

“Ze vroegen wie ik was, waar ik vandaan kwam en dat ze het leuk vonden dat ik erbij was.”

 

Maikel groeit met zijn moeder en zijn broer op in Dordrecht bij zijn moeder. Zijn ouders scheiden als hij nog heel jong is. Het gezin is katholiek, maar doet niet veel met het geloof. “Ik kende het Onze Vader uit mijn hoofd, maar ik deed er niets mee. Ik was verder vrij onzeker en was veel bezig met de vraag ‘Wie ben ik? Wat kan ik? Waar ben ik goed in?’. Wat ik wilde na de middelbare school wist ik nog niet. Ik was geen talent, maar ik kon redelijk voetballen. Het hield me op de been.”

 

Drie keer rond de wereld

In die tijd van onzekerheid over zijn toekomst, vlak voor zijn examen, neemt Maikels broer hem mee naar een sportactiviteit van Athletes in Action in Berkel en Rodenrijs. “In de auto er naartoe legde mijn broer uit dat het een activiteit van de kerk is en dat hij was uitgenodigd door een collega.” De mensen die met het voetballen meedoen, zijn heel anders dan de jongens die Maikel normaal op het voetbalveld ontmoet. “Daar moest je drie keer ‘rond de wereld’ (een voetbaltrucje) om een beetje respect te krijgen. Hier was het anders. Ze vroegen wie ik was, waar ik vandaan kwam en dat ze het leuk vonden dat ik erbij was. Het liet me niet los. Thuis bleef ik erover nadenken. Ik wist dat ze in God geloofden en zocht contact met hen over mijn vragen.”

 

Kantelpunt

Geïnspireerd door het werk van de mensen die hij ontmoet, besluit Maikel Sociaal Pedagogische Hulpverlening te gaan studeren, op de Christelijke Hogeschool Ede. Maar ondertussen blijft hij rondlopen met vragen over zichzelf en over God. Op zoek naar antwoorden en vriendschap bezoekt hij opnieuw de sportweek in Berkel en Rodenrijs en praatte met de vrijwilligers: “Ik wilde weten waarom ze vrijwillig naar de kerk gingen. Ik vond de kerk saai, maar zij waren enthousiast. Als ik de Bijbel open sloeg kreeg ik bij elk vers drie nieuwe vragen. Wat betekent het om geliefd te zijn? Hoe kan het dat iemand voor je wil sterven?”

“Voetballen hield me op de been.”

“Tijdens de sportweek heb ik een keus gemaakt. Ik wilde niet meer dat mijn leven over mezelf ging, maar over God. Dat was een verstandelijk besluit, want ik was er nog niet innerlijk van overtuigd dat God er echt voor mij was. Dat moment kwam toen ik alleen thuis was. Ik was bezig een kast in elkaar te zetten en ik had christelijke muziek aan staan. Toen ervoer ik opeens heel veel rust en voelde ik Gods liefde over me heen komen. Ik ervaar dat als een kantelpunt, want vanaf dat moment ben ik zelf gaan uitdelen.”

 

Levensveranderend

In zijn tweede en derde studiejaar loopt Maikel stage bij Youth for Christ Ede en staat wekelijks op straat om met jongeren te voetballen. Ook zet hij in Ede een sportcommunity op, waardoor hij uiteindelijk drie avonden per week op straat met jongeren in contact komt. Nu hij is afgestudeerd is hij teamleider bij de community werkt hij voor netwerk Dien Je Stad. Hij geeft ook wekelijks voetbaltraining.

Van een zoekende jongere is Maikel jongerenwerker geworden en wil hij beschikbaar zijn voor de jongeren die hij tegenkomt. “Uiteindelijk hebben jongeren Jezus nodig. Ze komen in principe niet voor een potje voetbal, maar voor een persoon. Net zoals ik voor de mensen naar de sportweek ging. Ik probeer nu echt oprecht betrokken te zijn. Als jongeren mij appen, ga ik er naartoe, ook al is het om elf uur ’s avonds. Ik heb zelf ervaren hoe waardevol dat is.”

 


 

In diverse plaatsen werken vrijwilligers van Youth for Christ samen met Athletes in Action om hun jaarlijkse sportweek Sonrise te organiseren. Onder andere in Delft, Haarlem en Zwolle. Duizenden jongeren horen tijdens deze week over Jezus door persoonlijke verhalen van de vrijwilligers rond deze sportactiviteiten.

 

Heb jij hart voor jongeren als Maikel en borrelt het van binnen om iets voor hen te betekenen? Neem dan contact op met Youth for Christ LifeSpots. We maken graag kennis met je.

 

KIJK HIER VOOR MEER BLOGS