BLOG: You and me against the world - Youth for Christ

BLOG: You and me against the world

Geplaatst op 16/06/2017 15:45

Wat er ook gebeurt, Heit (Fries voor papa) steunt me wel. Wat de wereld ook naar me gooit, Heit staat voor me klaar. Dit klinkt als de perfecte vader-dochter relatie toch? Perfect is die zeker niet, we zijn namelijk allebei mens. Toch kan ik wel zeggen dat mijn vader mij geholpen heeft om God als een goede en vergevende vader te zien.

Door: Janneke Feddema

 

Ruzie met mijn broertje

Toen ik jong was maakte ik nog wel eens ruzie met mijn broertje. Dit is ook wel slaande ruzie geweest. Uiteraard lag de fout in mijn ogen altijd bij mijn broertje terwijl ik zo nu en dan ook echt wel wat verkeerd deed. Hierdoor kreeg ik dan ook wel eens straf en dan werd ik nog bozer of ik ging huilen. Heit stuurde me dan naar de gang of naar de kamer. Daar moest ik nadenken over wat ik fout gedaan had. Als ik dat dan bedacht had kwam de volgende stap: sorry zeggen. Dit vond ik verschrikkelijk! Gelukkig werd ik wel vergeven.

 

Ook had ik wel eens ruzie met mijn ouders en in mijn woede schreeuwde ik dan wel eens “ik haat jullie!”. Dit is natuurlijk heel erg en meestal werd ik dan naar mijn kamer gestuurd. Dan stroomden de tranen over mijn wangen, omdat ik eigenlijk heel veel van ze houd. Ik kreeg dan weer de tijd om na te denken en na een tijdje durfde ik om vergeving te vragen die ik dan gelukkig ook ontving. Mijn vader wachtte geduldig af en ging soms met mij in gesprek om mij te helpen na te denken over mijn fouten en een volgende keer anders met de situatie om te gaan. Dit heeft mij geleerd om in sommige situaties niet meteen boos te worden, maar me ook iets meer te verplaatsen in de ander en om geduldig in gesprek te gaan.

 

God als Heit

Het klinkt misschien gek, maar die situaties hebben mij geholpen om een positief beeld te vormen van God als vader. Ik zal dit verder uitleggen. Mijn vader is altijd heel erg geduldig met mij en ook luistert hij naar mij. Ook blijft hij van mij houden, simpelweg omdat ik zijn dochter ben. Zo is het ook met God. In mijn leven heb ik genoeg fouten gemaakt. Ik maak nog steeds fouten. Ik had en heb nog steeds veel vragen aan God. Ik werd gepest en vroeg me af waarom. Ik heb liefde gezocht op manieren die anders waren dan God voor mij bedoelde. Ik heb soms meer alcohol gedronken dan goed voor mij was. Ik heb voor mijn gevoel meerdere malen (onbewust) afstand van Hem genomen.

 

Toch kan ik steeds weer bij Hem terug komen. Soms geeft Hij me ook plekken of mensen die me helpen na te denken over wat ik verkeerd doe. Net als mijn vader, geeft God mij ruimte om rustig te worden en om naar Hem terug te keren. Dit kan soms voelen als een straf, maar als ik terugkijk zie ik dit als liefdevol. Waarom? Omdat God me op die momenten inzicht geeft, waardoor ik kan nadenken. Dat helpt me om vergeving te vragen. Als ik dan klaar ben om sorry te zeggen mag ik naar Hem toe, in het besef dat hij in hetzelfde huis is als ik. Hij wacht op mij en omarmt mij liefdevol als ik naar Hem terug kom. Ik besef dat Hij er altijd al was en er ook zal zijn om samen met mij de zooi aan te pakken die de wereld op me af gooit.

 

Janneke is trainee bij Youth for Christ en rondt deze zomer haar tussenjaar bij Youth Academy af.

 

KIJK HIER VOOR MEER BLOGS