BLOG: Hoe jongeren denken over Fairtrade - Youth for Christ

BLOG: Hoe jongeren denken over Fairtrade

Geplaatst op 10/11/2016 16:28

Door Janneke Feddema – Een tijdje geleden heb ik een enquĂȘte gemaakt om zicht te krijgen op het aantal jongeren dat bezig is met fairtrade. Het is uiteraard geen wetenschappelijk onderzoek, maar een interessante indicatie.

 

Janneke Fairtrade Youth for Christ

 

Een kleine helft denkt wel bewust na over eerlijk eten, maar eten wel wat er in huis is. 45% maakt hierin bewuste keuzes. Ongeveer 10% geeft aan dat dit niet belangrijk voor ze is. Zelf hoor ik bij de kleine helft die eet wat er in huis is. Eerst was dat zo omdat en mijn ouders de boodschappen deden en nu is het erg lastig om voor een groep van 14 mensen in de gaten te houden of je eten eerlijk is en binnen budget past. Toevallig checkte ik net mijn zak appels en die komen uit Roosendaal. Pfieeuuww, die is in ieder geval eerlijk. Dat kan ik dan weer in mijn zak steken.

 

Een ander gegeven dat mij opviel is dat er bij bijna de helft van de jongeren de kennis over welk eten en welke kleding er eerlijk is ontbreekt. Wel is de grote meerderheid het erover eens dat eerlijk en betaalbaar samengaan. Daarbij gaf een aantal mensen wel aan dat betaalbaar afhangt van het inkomen dat je hebt. Voor iemand die een paar honderd euro per maand overhoudt na het betalen van de vaste lasten is betaalbaar iets heel anders dan voor een student die met moeite 20 euro bij elkaar geschraapt heeft.

 

95% van de jongeren vindt het vaak wel belangrijk dat de mensen die hun kleding en eten produceren er een eerlijk loon voor krijgen. 50% van die jongeren geven ook toe dat ze, net als ik, alsnog oneerlijke producten kopen. Anderen vinden dat de verantwoordelijkheid bij de overheid en de producent ligt en niet bij ons als consument.

In het doorlezen van mijn resultaten merkte ik dat dit onderwerp wel speelt onder jongeren, maar dat het nog lang niet bij iedereen voor bewuste keuzes zorgt. Ook ontbrak er kennis, maar ik vraag me dan af:

 

Ontbreekt die kennis omdat hij niet beschikbaar is of omdat we er niet naar zoeken?