BLOG: Goedkoop, kan dat ook eerlijk? - Youth for Christ

BLOG: Goedkoop, kan dat ook eerlijk?

Geplaatst op 02/11/2016 17:27

Door Janneke Feddema – Eerlijke kleding en eerlijk eten, het is tegenwoordig helemaal in. Maar wat is eerlijk? Wat kan ik daar aan bijdragen? En waarom zou ik dat doen?

bzl

Dit zijn allemaal vragen die ik de laatste tijd aan mezelf stel. Voor mij is eerlijk dat de producten geproduceerd worden op een manier die goed is voor de mensen die het maken. Dat ze in goede arbeidsomstandigheden aan het werk zijn en dat ze genoeg betaald krijgen om zichzelf en hun gezin te onderhouden.

 

Eerlijk betekent voor mij ook dat in het productieproces zo min mogelijk schade wordt berokkend aan Gods schepping. Het probleem lijkt echter te zijn dat eerlijk ook vaak samengaat met duur. En geld, dat hebben de meeste jongeren die studeren, of een tussenjaar doen zoals ik, vaak niet in overvloed. Hier heb ik zelf een paar trucs voor bedacht:

  • Koop je kleding tweedehands
  • Check hoe eerlijk kleding is op Rank a Brand
  • Doe navraag bij de winkel zelf. Vraag bijvoorbeeld uit welk land hun kleding komt en hoe het geproduceerd wordt.
  • Vraag of ze bronnen hebben waarmee je hun informatie kan checken.

Ik ben hier zelf nog maar kort mee bezig en ga wel naar tweedehandswinkels, maar zo nu en dan ga ik ook gewoon naar winkels die op Rank a Brand een E-label scoren, dit is het laagste label wat je kan krijgen. Ik vind dat wij als mensen en specifiek ik als christen de verantwoordelijkheid hebben om zorg te dragen voor Gods schepping. Dit wil ik dan stapje voor stapje ook meer gaan doen door de winkels die een E- of een D-label hebben te vermijden en meer navraag en onderzoek te doen naar de winkels die ik graag bezoek.

 

Ook heb ik het tv-programma ‘Bloed, zweet en luxeproblemen’ gekeken en heb hierdoor een beter besef hoe de kleding die ik draag geproduceerd wordt. Wil jij ook zien hoe dat er aan toe gaat? Kijk dan deze en andere afleveringen.

 

Nou zie ik je bijna denken: het is haar in de bol geslagen. Maar hoe zou jij het vinden om dag in dag uit in een sweatshop te werken waar je ziek van wordt omdat er geen fatsoenlijke ventilatie is voor de temperaturen en de giftige stoffen? Als iedereen eerlijke kleding zou gaan kopen zouden de kledingfabrikanten in ontwikkelingslanden ook meer kunnen doen aan de arbeidsomstandigheden.

 

Janneke Feddema doet het Youth Academy Tussenjaar bij Youth for Christ.