Abonnee-administratie met ponsplaatjes - Youth for Christ

Abonnee-administratie met ponsplaatjes

Geplaatst op 26/04/2016 11:19

Vrijdag viel de nieuwe OPEN op de mat. Met een retro-randje omdat we dit jaar 70 jaar bestaan. Oud-Youth for Christer Tineke Visser las hem en haalde allerlei herinneringen op, die ze deelde met Bram Rebergen. Dat willen we je niet onthouden.

 

De Lindenhorst in 1977

De Lindenhorst in 1977

 

Dag Bram,

 

Gisteravond de nieuwe OPEN uit de brievenbus gehaald en vanmorgen meteen gelezen. (nog niet uitputtend, dat komt nog!) Ik wilde even een kleine correctie doorgeven op jullie tijdlijn: het diaconaal jaar ontstond niet in 1973! Ikzelf was al ‘dia’ in het jaar 1970-1971 (net als nu, van september t/m augustus), samen met Joes Vos (haar moeder, mevrouw Vos, was later huismoeder in het Vossenhol op zolder van de Lindenhorst). Wij waren niet de eersten: voor ons was Joke Tönjes al dia, zij is later getrouwd met Bram Krol (en inmiddels helaas overleden). Wie er van ’71-’73 na mij kwamen weet ik niet meer, volgens mij o.a. Wilma van Hengel.

 

Wat wel anders was: wij werkten voor 50% als diaconaal medewerker en voor 50% in een gewone baan. Mijn kamerhuur werd betaald door de Youth, de rest van mijn levensonderhoud moest ik zelf bij elkaar verdienen. Wat overigens prima kon, ik verdiende in die 50% als analiste in het Anthonius Gasthuis (destijds nog in Utrecht) meer dan tijdens mijn opleiding. Ik begon nog in de Willem Barentszstraat in Utrecht en verhuisde mee naar de Weertsingel. Ik resideerde in de achterkamer op de begane grond, in de voorkamer was Hans Eschbach toen gestart met de boekhandel. Ik hield samen met Elly Gideonse de abonnee-administratie van Actie bij (dat schreef je toen nog met een ‘c’). Dat gebeurde op metalen ponsplaatjes, waar je dan indien nodig letters in kon veranderen. Dat was me een systeem! Eens per maand kwam Arnold dan bij ons zitten en sloeg de plaatjes met donderend geraas af op de adreswikkels. Je kon zijn humeur goed beluisteren aan het geluid dat hij daarmee voortbracht!

 

Douwe zat destijds op de etaleursschool, en liep dagelijks langs het kantoor. Hij vond de etalage maar niks en liep dus op een mooie dag naar binnen met het aanbod om daar iets aan te doen. En zo is het gekomen… Als bijna 43 jaar gelukkig getrouwd en nog altijd betrokken bij de Youth! Overigens had George Brucks toen de opvatting dat een gelukkig huwelijk van twee Youthers wel betaald diende te worden, en wij hebben dan ook braaf 50 gulden gedoneerd toen we gingen trouwen. Misschien een idee voor de toekomst, als ik lees hoe anderen elkaar vonden op de Lindenhorst?

 

Ik wilde je deze kleine aanvulling op de geschiedenis niet onthouden en wens je veel zegen.

 

Hartelijke groeten, ook van Douwe,

 

Tineke